Коли Україна зможе отримати грошові компенсації від РФ? Пояснення Мін’юсту


12:5123.11.2022

Виплати компенсацій українським громадянам та підприємствам здійснюватимуться за рахунок активів Росії. Для цього буде створено міжнародний реєстр збитків, завданих Україні під час війни.

Про це заступниця міністра юстиції Ірина Мудра завила заявила в ефірі телемарафону.

Для отримання фінансової компенсації від Російської Федерації ведеться робота у трьох основних напрямках. Джерелами виплат стануть як суверенні, так і приватні російські активи. 

Перший напрямок, в якому веде роботу Міністерство, пов’язаний з виконанням резолюції Генасамблеї ООН. Крім того, Мін’юст ініціював створення міжнародного реєстру збитків, які стануть документальним підтвердженням втрат або пошкоджень для відшкодування втрат, завданих війною. Щодо цього питання Україна активно співпрацює з європейськими державами. Також ведуться переговори з країнами ЄС з приводу фінансування даної ініціативи.

Щодо другого напряму, у відомстві працюють над створенням багатостороннього міжнародного договору. Завдяки цьому документу російські активи зможуть перейти до компенсаційного фонду. Крім того, на підставі договору буде створено спеціальну комісію.

До третього напряму належить робота з країнами, яких Україна бачить потенційними учасниками цього договору. Ірина Мудра зазначила, що робота з усіх трьох напрямків дозволить Україні отримати від РФ виплати.

«Процес створення міжнародного реєстру збитків – це перший крок до створення компенсаційного механізму – розпочався. Наше бачення – протягом півроку цей реєстр має запрацювати», – зазначила Мудра.

На ратифікацію компенсаційного договору Україні знадобиться щонайменше один рік.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube