В Україні з’явиться реєстр збитків від російської агресії


19:4017.11.2022

Міністерство юстиції наступного року має фіналізувати міжнародний договір про репарації та створити реєстр завданих російською військовою агресією збитків. Про це заявила заступник міністра юстиції Ірина Мудрая в інтерв’ю Forbes, пише Кореспондент.

“Міжнародний договір – ключовий документ, який стандартизує процес передачі репарацій РФ”, – наголосила чиновниця.

За її словами, документ міститиме критерії заявників на компенсацію та визначить механізм виплат. Очікується, що до договору приєднаються всі країни G7, оскільки саме в них зосереджено найбільшу кількість заморожених активів.

“Після підписання договору – його мають ратифікувати всі країни учасники. Для цього доведеться вносити зміни до законодавства. Поки такий крок уже зробила Канада, законодавчі ініціативи є у конгресі США. Окрему директиву готує ЄС”, – наголосила заступник міністра.

Реєстр збитків, який готує Мін’юст разом із європейськими партнерами, міститиме дані про завдані Росією збитки: збитки українським громадянам (зокрема – злочини сексуального характеру), бізнесу, інфраструктурі країни, екології, муніципалітетам та державі загалом.

Процес збирання інформації про збитки вже розпочато українським урядом на базі порталу Дія. Наразі Мін’юст веде переговори з Мінцифрою, щоб цю інформацію було оперативно передано до міжнародного реєстру після його створення.

У Мін’юсті радять громадянам, бізнесу та муніципалітетам зібрати якнайбільше доказової бази, фіксувати та документувати руйнування. Саме на основі цих даних виплачуватиметься компенсація.

Читайте: G20 у підсумковій декларації рішуче засудила агресію РФ проти України



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube