Не рік: НБУ дав прогноз щодо повернення інфляції на довоєнний рівень


22:4020.10.2022

Національний банк України прогнозує, що інфляція 2023 року сповільниться до 20,8%, а ще за рік сягне нижче 10%. Саме на рівні 10% вона була до початку повномасштабного вторгнення рф в Україну, передає УНН.

Як вказали у НБУ, через негативний вплив повномасштабної війни на пропозицію товарів та очікування економічних агентів інфляція прискориться до 30% наприкінці поточного року. Але, кажуть у НБУ, це ще помірні темпи, зважаючи на війну та інфляційні рекорди у країнах по світу.

Національний банк очікує, що темпи зростання цін почнуть сповільнюватися з наступного року “завдяки поступовому налагодженню логістики та виробництва, зниженню світової інфляції та помірно жорстким монетарним умовам”. І очікують, що цей процес прискориться всередині року “з огляду на ефекти високої бази порівняння та очікуване послаблення безпекових ризиків, яке є ключовим припущенням нового прогнозу Національного банку”.

Останнє сприятиме ще низці процесів, які, за очікуваннями НБУ, мають призвести до “подальшого нарощування пропозиції та стабілізації споживчих цін”. Також у Нацбанку кажуть, що відмова від “монетизації дефіциту бюджету” посприяє поліпшенню інфляційних очікувань, як і “виважена боргова політика уряду”.

“Під дією відповідних чинників інфляція наступного року сповільниться до 20,8%, а ще за рік – нижче 10%. Швидшому сповільненню інфляції в наступні роки заважатиме передусім висока вартість енергоносіїв, що спонукатиме до поетапного приведення тарифів на житлово-комунальні послуги до ринкових рівнів”, – зауважили у НБУ.

Читайте: Ситуація на валютному ринку стабілізувалася: НБУ продав 600 млн доларів



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube