У Мінекономіки заявили про уповільнення темпів інфляції


19:1208.09.2022

Цінова динаміка в країні покращується і до кінця року інфляція продовжить знижуватися, прогнозують у відомстві.

В Україні другий місяць поспіль зменшуються темпи інфляції, що є важливим позитивним сигналом для споживачів та підприємств. Про пише Кореспондент.

Як наголосив в ефірі телемарафону перший заступник Міністра економіки Денис Кудін, інфляційна динаміка в Україні поступово покращується.

“Вже фактично сталося значне подорожчання окремих товарів та послуг, і останні два місяці поспіль, враховуючи дані щоденного моніторингу цін на окремі товари, темпи інфляції зменшуються. Ми прогнозуємо, що вона продовжить уповільнюватися і до кінця року, хоча, звісно, ​​сезонні прояви прискорення на окремих сегментах ринку матимуть місце”, – наголосив він.

Підставою для оптимістичного прогнозу є зниження світових цін на нафту та нафтопродукти, які, зокрема, у серпні впали на 10% та продовжують знижуватися. А також зниження світових цін на продовольство протягом п’яти місяців поспіль.

“Це має позитивно відбитися і на цінах в Україні. Так, у серпні найбільше подешевшали сезонні овочі (картопля, буряк, капуста, морква) – на 25-45%, впали ціни на скраплений газ для автомобілів – у середньому, на 10,4 %, на дизель – на 3,4%”, – зазначив заступник міністра.

За його словами, рекордно висока інфляція цього року – світова тенденція.

“Навіть у країнах Євросоюзу вона досягає 9,1%. Щодо України, то інфляція викликана двома факторами – специфічним внутрішнім та зовнішнім. Так, частково інфляція імпортована, адже ми купуємо дорогі енергоресурси – газ, нафтопродукти… Однак головним інфляційним фактором є війна”, – підсумував Кудін.

Читайте: Інфляція в Україні під час війни могла бути ще більше, – міністр фінансів



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube