Поляки витратили близько 2 млрд доларів на допомогу переселенцям з України, − СМI


15:2227.07.2022

На початку війни 70% поляків допомагали українцям у різний спосіб. Масштаби цієї допомоги важно оцінити, тому що багато випадків були незареєстровані.

Про це йдеться і огляді Польського економічного інституту, пише ЛБ.

У перші дні війни 77% поляків були залучені до різних форм допомоги українцям. В перші тижні війни допомагали переселенцям з України 50% громадян Польщі.

Зазначається, що йдеться про фінансову допомогу, волонтерську діяльність і надання переселенцям своїх будинків і квартир.

Щодо загальної цифри цієї допомоги, то вона стала у 2-3 рази більшою, ніж витрати поляків на благодійність за весь 2021 рік і склала не менше 5,5 млрд злотих (близько 1,15 млрд доларів), проте найімовірніша фактична вартість допомоги становить 9-10 млрд злотих (близько 2 млрд доларів).

Ця оцінка враховує вартість коштів, переданих біженцям напряму чи шляхом участі у громадському зборі, а також вартість речей та товарів, придбаних для біженців, вартість запропонованого їм житла та харчування, а також вартість інших форм підтримки.

Найчастіше вказаний діапазон вартості виділеної допомоги (36%) становить 100-500 злотих.

Майже половина респондентів (44%) не залучала жодних фінансових коштів або використала їх мало – до 100 злотих, тоді як менша група (20%) виділила значні кошти, що перевищують 500 злотих, з яких 8% – понад 1 000 злотих.

Орієнтовна вартість загальних річних видатків державних органів на допомогу біженцям, склала 15,9 млрд злотих (3,4 млрд доларів).

Читайте: В Польше хотят обеспечивать украинских беженцев недорогим муниципальным жильем на 5-6 лет в маленьких городах



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube