Думки розділилися: нардеп Андрій Вадатурський вважає встановлення вагових комплексів на Миколаївщині хибним підходом


12:5419.08.2015

Проблема з проїздом перевантаженого вантажного транспорту, який псує автомобільні дороги існує вже давно. Особливої актуальності це питання набуває щороку під час збору врожаю. Так, вчора на трасі «Миколаїв-Дніпропетровськ» ДП «Миколаївський облавтодор» спільно з управлінням Укртрансінспекції було встановлено ваговий комплекс для зважування вантажних автомобілів, які їдуть у напрямку Миколаєва. Такі дії викликали обурення з боку водіїв вантажних автомобілів, які перекрили дорогу з вимогою прибрати ваговий комплекс.

На думку народного депутата України від фракції Блоку Петра Порошенка Андрія Вадатурського, встановлення вагових комплексів є хибним підходом до боротьби з перевантаженнями на українських дорогах, оскільки містить корупційну складову. «Спроби здійснювати контроль за перевантаженням вантажівок вже були і виявилися невдалими. З того часу так нічого і не було змінено, нічого нового не винайдено для комплексного вирішення цієї проблеми. Не зважаючи на це ваговий комплекс по дорозі до Миколаєва вчора був встановлений знову. Виникає запитання, чому ці комплекси вирішили встановити саме зараз? Як ми можемо отримати бажаний результат, якщо використовуємо старі методи, які не працюють? Адже підхід залишився старим і корупційні схеми у вигляді отримання хабарів також, що викликає неабияке обурення з боку перевізників. Кошти, отримані за перевантаження повинні мати цільове використання на будівництво доріг, а не осідати в кишенях хабарників», – наголосив політик.

Він також вважає, що встановлення вагових комплексів необхідно було здійснити в Херсоні та Одесі, а не лише в Миколаївській області. «Дивує, чому було обрано лише один напрямок. Адже один такий ваговий пункт можуть об’їжджати іншими автошляхами. Чому не всі? Потрібно було всім запропонувати однакові умови і встановити вагові комплекси в Херсоні та Одесі. Тільки в такому випадку можна отримати розуміння в суспільстві», – сказав Андрій Вадатурський.

Народний обранець висловив переконання, що система зважування вантажних автомобілів має бути повністю автоматизована, аби уникнути будь-якої можливості брати хабарі з водіїв вантажівок. «За моєю інформацією, робота трьох таких вагових комплексів приносить, так званий прибуток, у вигляді надання хабарів у розмірі 1,5 млн гривень. Тому система має бути повністю автоматизована і не повинна потребувати залучення людини до цього процесу аби уникнути отримання хабарів», – зазначив Андрій Вадатурський.

За словами парламентарія, вирішити проблему з перевантаженнями на дорогах в Миколаївський області, а також будівництва нових доріг за сучасними технологіями можна лише системно на законодавчому рівні. Зокрема, завдяки реалізації двох законопроектів «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення Державного дорожнього фонду» (реєстр. №2724), «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України» (реєстр. №2725), яким пропонується збирати кошти за проїзд дорогами вантажівок, вага яких перевищує 12 тонн, оскільки саме така вага транспорту призводить до пошкодження та руйнації автошляхів. Андрій Вадатурський також запропонував тимчасове вирішення зазначеного питання завдяки реалізації Пілотного проекту з будівництва доріг за рахунок альтернативних джерел фінансування. «Не очікуючи прийняття законопроекту про створення Державного дорожнього фонду ми розпочали підготовку з реалізації Пілотного проекту з будівництва доріг в Миколаївській області завдяки збору коштів за користування дорогами вантажівками, а також залученню фінансового ресурсу від представників бізнесу та місцевих громад. Створена робоча група при Міністерстві інфраструктури України вже працює над реалізацією цього проекту. Збір коштів за проїзд вантажних автомобілів планується брати в автоматичному режимі як в одноразовому порядку, так і помісячно», – повідомив народний депутат України.

Окрім цього Андрій Вадатурський працює над розробкою законопроекту про муніципальні порти, який базується на децентралізації. «Пропоную створити муніципальні порти, аби місцева громада могла отримувати прибутки від портової діяльності та направляти їх на розвиток інфраструктури, зокрема й будівництво доріг. Вважаю, що для цього потрібно розділити Адміністрацію морських портів на місцеві адміністрації морських портів у кожному портовому місті, які мають акціонуватися. Власниками частки акцій повинні стати і мерії міст, де розташовані порти, або до території яких прилягає територія морського порту. Наглядову раду такого акціонерного товариства має очолити міський голова. Дивіденди через місцеві бюджети будуть направлятися виключно на розвиток інфраструктури – дороги та залізничні колії. Це дасть можливість будувати нові автошляхи за сучасними технологіями», – резюмував народний депутат України, повідомили в прес-службі парламентаря.

 



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube