ЗМІ звинуватили куратора Британського музею Пітера Хіггса у крадіжках старожитностей і продажу їх на eBay


06:3521.08.2023

Пітер Джон Хіггс, видатний куратор, який працював у Британському музеї протягом 30 років, був ідентифікований у Великій Британії двома масовими ЗМІ як особа, яка ймовірно відповідальна за крадіжку безцінних артефактів із колекції музею.

Про це пише The ArtNewspaper з посиланням на газету The Daily Telegraph, передає Інше ТВ.

Підозрюють, що Хіггс протягом багатьох років працював непоміченим і викрадав некатегоризовані предмети з колекції музею, перш ніж продати їх на сайті електронної комерції eBay. У повідомленні газети The Daily Telegraph йдеться, що експонати з колекції музею вперше з’явилися на eBay ще в 2016 році.

Хіггс нібито взяв невеликі золоті прикраси, а також дорогоцінні камені з колекції, деякі з яких датуються часами Стародавнього Риму. Вважається, що ці предмети коштують десятки мільйонів фунтів.

Музей оголосив про незалежну перевірку того, чому Хіггс нібито зміг вилучити предмети з колекції. Перевірка обов’язково поставить складні запитання про те, що здається масовим порушенням заходів безпеки. Високопоставлені особи з музейного сектору Великобританії сьогодні запитують, чи Британський музей все ще можна вважати відповідальним зберігачем своєї колекції, яка включає багато предметів спірного походження.

Юридична фірма Art Recovery International, яка спеціалізується на питаннях реституції, опублікувала на X, раніше відомому як Twitter: «Можливо, для мармуру Парфенону все-таки є небезпека у Великобританії».

Хіггс почав працювати у музеї в 1993 році і працював на посаді старшого куратора як керівник відділу Античності. Він відомий як один із так званих «людей-пам’ятників» музею та був провідним куратором виставки «Стародавні греки: атлети, воїни та герої», яка відбулася в музеї у 2021 році та зараз перебуває в турі.

У звіті Daily Telegraph стверджується, що неназваний експерт зі старожитностей повідомив музей про незаконну діяльність три роки тому, але музей звільнив Хіггса лише на початку цього року. Зараз він приймає рішення оприлюднити цю новину, яка з’явилася незабаром після оголошення про те, що директор Гартвіг Фішер залишає свою посаду в музеї на початку наступного року.

Хіггса було ідентифіковано як передбачуваного злодія, коли він почав продавати предмети, які, на відміну від попередніх експонатів, були всебічно каталогізовані музеєм і, таким чином, могли бути простежені до його цифрового інвентарного номеру. Хоча він працював під псевдонімом на eBay, портал його облікового запису Paypal був пов’язаний із його стрічкою Twitter, де він використовував своє справжнє ім’я.

На веб-сайті Британського музею Хіггс сфотографований із 2000-річною лівійською статуєю, яка перебувала в процесі повернення в країну походження після того, як її перевозили через Європу.

У повідомленні Telegraph родина Хіггса заявила, що він невинний у всіх злочинах, і пообіцяла очистити своє ім’я. Жодного арешту ще не було, хоча Британський музей зобов’язався подати до суду в разі арешту.

Як повідомляло Інше ТВ, «Ермітаж» в Амстердамі змінює назву на H’ART Museum



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube