В Іспанії викрито мережу, яка “перетворювала” росіян на українців


09:2908.04.2023

19 осіб заарештовано в Торрев’єха у зв’язку зі схемою фальсифікації українського громадянства для громадян росії, які хотіли уникнути призову на військову службу.

Про це пише El País, передає Інше ТВ.

Національна поліція заарештувала 19 осіб у місті Торрев’єха (провінція Аліканте) у зв’язку зі схемою фальсифікації документів громадян Східної Європи для видачі їх за українців. Основною метою користувачів цієї послуги, за словами джерел, близьких до розслідування, було приховування громадянства людей з росії, “щоб уникнути будь-яких претензій з боку їхньої країни” і, таким чином, уникнути вербування для участі у війні в Україні. Троє заарештованих керували агентством, яке фальсифікувало документи, і постали перед судом за звинуваченням у злочинах, пов’язаних з фальсифікацією документів, заохоченням нелегальної імміграції та приналежністю до злочинного угруповання. Решта – клієнти агентства, звинувачені у фальсифікації документів, були звільнені після того, як дали свідчення слідству.

Розслідування почалося на початку березня, коли фіктивні особи двох росіянок, які видавали себе за українок, були виявлені під час процедури, про яку співрозмовники воліли не розповідати. Слід підробок привів агентів двох підрозділів по боротьбі з нелегальною імміграцією та мережами фальсифікації документів (UCRIF) в Аліканте і Валенсії до агенції в Торрев’єха, яка мала всі види обладнання для підробки офіційних документів – спеціалізоване програмне забезпечення, ламінатори, електронні печатки і фотопапір для виготовлення фальшивих посвідчень особи.

Крім того, в їхніх архівах були знайдені “друкарські штампи, гербовий папір і чисті документи з таких країн, як росія або Молдова”, які вони використовували для модифікації “посвідок на постійне проживання або свідоцтв про шлюб, народження або смерть”, повідомили джерела в поліції. Троє співробітників цього закладу, двоє чоловіків і жінка, іспанець і двоє румунів, вважаються ватажками змови, і після того, як вони дали свідчення в Інституційному суді №3 міста Торрев’єха, з них були зняті звинувачення.

Обшуки відбулися 28 березня, хоча останній арешт був здійснений у вівторок. Поступово було заарештовано 16 клієнтів схеми, всі вони були громадянами Білорусі, Грузії або Молдови, які отримували тимчасовий захист, запропонований урядом для українців, переміщених внаслідок війни. Але найбільшою групою осіб, зацікавлених у приховуванні свого громадянства, були громадяни росії, які хотіли уникнути можливого призову до армії і погоджувалися на встановлену злочинною групою плату в розмірі від 3 до 5 тисяч євро за фальшивий документ, щоб уникнути участі у війні. Під час обшуків, проведених в агентстві в ході цієї операції, агенти вилучили 23,5 тис. євро готівкою.

Поліція запевняє, що у файлах агентства міститься велика кількість даних, як фізичних, так і цифрових, що залишає розслідування відкритим, оскільки не виключено, що до цієї мережі залучено більше громадян, яких поліція вважає жертвами, “хоча вони змінили свою ідентичність, знаючи, що це злочин”, – кажуть джерела, близькі до справи. У Торрев’єха, п’ятому за чисельністю населення місті Валенсійського співтовариства, кількість іноземців, зареєстрованих під час перепису населення, перевищує 45%, з яких, згідно з даними перепису, українці є найчисленнішою національністю, випереджаючи британців (4815), причому кількість зареєстрованих мешканців збільшилася минулого року з 3203 до 5771. Другою за чисельністю стала російська громада – 4 932 особи, що майже на 500 осіб більше, ніж у 2021 році.

Як повідомляло Інше ТВ, Російські техніки в Словаччині навмисно пошкодили МіГи-29 , які готувались для передачі Україні



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube