Російські техніки в Словаччині навмисно пошкодили МіГи-29 , які готувались для передачі Україні


12:4007.04.2023

Російські технічні фахівці могли навмисно саботувати роботу винищувачів МіГ-29 радянського виробництва, що належать словацькій армії, заявив міністр оборони Ярослав Надь.

Про це повідомляє видання Euractiv.

Винищувачі МіГ-29 – це двомоторні літаки радянського виробництва, які залишилися на озброєнні словацької армії після розколу Чехо-Словаччини в 1993 році. Нещодавно вони були передані Україні, і словацька армія не використовувала їх з серпня 2022 року.

“Вони вміли літати, але це не означає, що вони були здатні воювати. Українці приїхали до Словаччини за тиждень до їхнього від’їзду, привезли запчастини та оглянули літаки”, – пояснив Надь після того, як опозиція на чолі з партією Smer-SD колишнього прем’єр-міністра Роберта Фіцо різко розкритикувала уряд за відмову від цінних літаків.

Несправності могли бути навмисно спричинені російськими технічними спеціалістами, які до минулого року були присутні на авіабазі Сляч у Словаччині, припустив Надь.

“Навіть поліція проводила розслідування на основі наших підозр. У двигунах літака були частини, до яких мали доступ словацькі фахівці, а були частини, до яких мали доступ лише російські фахівці. Дефекти з’явилися тільки в тих частинах, до яких мали доступ росіяни”, – сказав Надь.

Хоча розслідування не довело умислу, Міністерство оборони “відчуло втрату довіри до російських техніків у Слячі, тому що помилки продовжували з’являтися в місцях, до яких могли дістатися тільки вони”, додав міністр.

Генерал-лейтенант Любомир Свобода, колишній старший пілот, також припустив, що росіяни навмисно пошкодили літаки.

“Ми забрали у них двигун, який повинен був працювати 350 годин. А в підсумку він пролетів лише 70 годин. Що ми можемо з цього зробити? Можливо, була неякісна робота, назвемо це так. Я не знаю”, – сказав він в інтерв’ю для Denník N.

Посольство Росії в Словаччині заявило, що постачання Словаччиною винищувачів Україні призвело до “непередбачуваної і небезпечної ескалації конфлікту, за яку будуть нести відповідальність ініціатори прийнятих рішень”.

Нагадаємо, перші чотири винищувачі МіГ-29 від Словаччини вже в Україні



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube