РФ завдала збитків культурній спадщині України на 2,6 млрд доларів – ЮНЕСКО


06:3504.04.2023

Російська військова агресія проти України завдала збитків об’єктам культурної спадщини країни на 2,6 мільярда доларів. Про це йдеться у звіті ЮНЕСКО, повідомляє Кореспондент.

“Станом на 24 лютого 2023 року загальна вартість збитків від ідентифікованих активів оцінюється у 2,6 млрд доларів”, – йдеться у повідомленні.

З цієї суми:

1,7 мільярда доларів припало на “історичні міста, будівлі та місця, наповнені визнаними культурними/соціальними цінностями”,
650 мільйонів доларів на туристичні об’єкти,
143 мільйони доларів на “рухомі культурні цінності та колекції, сховища культури”,
150 мільйонів доларів на “будівлі/майстерні/ательє, присвячені культурним та креативним індустріям”.

Найбільш постраждалим регіоном в Україні стала Харківська область, яка зазнала 30% загальної шкоди своїм культурним цінностям.

Збитки оцінюються приблизно у 15,2 мільярда доларів, що включає втрати доходів від туризму, мистецтва, спорту, розваг, відпочинку, культурної освіти, творчих та культурних індустрій.

“Війна істотно вплинула на різноманітність і багатство культури та культурної спадщини в Україні, завдаючи шкоди культурній інфраструктурі й активам, зменшуючи кошти для існування для творців, носіїв і практиків культури, обмежуючи доступ до культури і перешкоджаючи здійсненню культурних прав”, – розповіли в ЮНЕСКО.

Читайте: Україна подала три номінації з культурної спадщини до списків ЮНЕСКО – Мінкульт



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube