«Сексуальне насилля – зброя російського окупанта»: Генпрокурор України розповів в США про злочини армії рф, пов’язані з сексуальним насильством


10:2725.09.2022

Як тільки ЗСУ звільняють українські території від російських загарбників, так стає відомим про сексуальні злочини, які здійснювали росіяни.

Про це під час робочої поїздки до США розповів Генеральний прокурор України Андрій Костін, передає Інше ТВ.

За повідомленням Генпрокурора у Фейсбук, він обговорив проблематику сексуальних злочинів російської армії з Прамілою Паттен, Спеціальною представницею Генерального секретаря ООН з питань сексуального насильства, розповів про розслідування та судове переслідування таких злочинів та головні виклики, які постають перед українськими правоохоронцями.

«Реальність є такою, що постраждалим притаманне почуття сорому за те, що з ними сталося, хоча насправді провина завжди лежить на злочинці. Однак потерпілі вкрай рідко самі заявляють про сексуальне насильство. Це, у свою чергу, заважає правоохоронцям розслідувати такі випадки, а органам прокуратури – представляти звинувачення у суді.

Як наслідок – зло залишається непокараним. І це – масове зло, а не поодинокі випадки. Ми всі розуміємо: щойно ЗСУ звільнять ту чи іншу частину української території, ми побачимо жахливу картину. Так сталося після деокупації Харківської області. І, нажаль, так буде і в інших місцях, бо сексуальне насилля – зброя російського окупанта. Нездатні протистояти нашим воїнам на полі бою, росіяни тероризують цивільне населення.

Небажання потерпілих повідомляти про такі злочини – це не є унікальним явищем для України, таке відбувається по всьому світу.

Але ми все одно маємо як юридичне, так і моральне зобов’язання забезпечити ефективне розслідування злочинів сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом (СНПК), відповідно до міжнародних стандартів, а також надавати юридичну та психологічну підтримку постраждалим протягом судового процесу», – каже Генпрокурор.

А.Костін заявив, що Офіс Генерального прокурора у тісній співпраці з міжнародними партнерами та громадськими організаціями розробив Стратегію протидії сексуальному насильству, пов’язаному з конфліктом, яка має бути офіційно ухвалена найближчим часом. Головна мета Стратегії – застосовувати нові підходи до розслідування таких злочинів з орієнтацією на захист потерпілих, а не лише на покарання злочинців, як це робилося раніше.

«Раніше у випадках зґвалтувань слідство займалося лише збором доказів проти ґвалтівника, тоді як його жертва була лише джерелом інформації. Зараз ми впроваджуємо систему повного захисту потерпілих: від надання психологічної, юридичної і матеріальної допомоги до закриття від публіки персональних даних. Безпека та благополуччя постраждалих мають вирішальне значення. В Офісі Генерального прокурора за моєю ініціативою було створене нове Управління, яке буде займатися фактами СНПК. Крім того, планується створення відділу захисту й підтримки потерпілих та свідків», – зауважив Генпрокурор.

Як зазначила Праміла Паттен, «ще ніколи в історії так швидко не починалися розслідування і суди щодо порушень законів і звичаїв війни». За її словами, ніколи раніше сексуальне насильство не було таким масовим на передовій.

Як повідомляло Інше ТВ, Катування і зґвалтування дітей на очах рідних – слідчі ООН отримали докази звірств росіян в Україні (ВІДЕО)



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube