Зеленський звільняє Залужного через мобілізацію, – The Washington Post


15:2231.01.2024

Президент України Володимир Зеленський повідомив своєму головнокомандувачу генералу Валерію Залужному, що звільняє його, на зустрічі в понеділок, за словами високопоставленого чиновника, знайомого з цією розмовою. За оцінкою The Washington Post, це стало “руйнівним військовим потрясінням на тлі боротьби України на полі бою і після місяців тертя між президентом і популярним генералом”. ІншеТВ переклало для вас цей текст.

Залужний поки що залишається на своїй посаді, але очікується, що офіційний президентський указ підтвердить його відставку майже через два роки після російського вторгнення і в той час, коли сили Москви, схоже, перехоплюють стратегічну ініціативу на деяких ділянках фронту.

У понеділок речник Зеленського Сергій Нікіфоров заперечив, що Залужного звільнили. “Немає предмета для розмови, – сказав Никифоров журналістам. “Немає ніякого наказу. Президент не звільняв головнокомандувача”.

У середу Никифоров не відповів одразу на повідомлення The Washington Post з проханням надати оновлений коментар.

Довгоочікуваний контрнаступ, в якому брали участь солдати, підготовлені союзниками по НАТО, із західним озброєнням і технікою, відвоював невелику територію, не виправдавши очікувань. Залужний і його американські колеги різко розійшлися в думках щодо тактики, і український командувач зрештою проігнорував пораду США сконцентрувати свої сили, що, на його думку, могло призвести до набагато більших втрат.

Під час розмови в понеділок Зеленський сказав Залужному, що українці втомилися від війни, а міжнародні донори також уповільнили надання військової допомоги, тож, можливо, новий командувач омолодив би ситуацію, повідомила особа, знайома з їхньою розмовою.

Двоє осіб розповіли про зустріч на умовах анонімності, щоб бути відвертими щодо надзвичайно чутливої ситуації з непередбачуваними наслідками для війни та безпеки України. За словами одного співрозмовника, очікується, що старші члени штабу Залужного також будуть відсторонені від посади.

За словами двох людей, знайомих з переговорами, розбіжності між ними загострилися через розбіжності щодо того, скільки солдатів Україні потрібно мобілізувати цього року.

За словами співрозмовників, Залужний запропонував мобілізувати близько 500 000 військовослужбовців, а Зеленський вважає цю цифру непрактичною з огляду на дефіцит форми, зброї та тренувальних центрів, а також потенційні проблеми, пов’язані з рекрутингом. Зеленський також публічно заявив, що Україні не вистачає коштів для оплати такої кількості нових призовників.

Залужний заперечив, що Україна вже відчуває нестачу сил через зростаючі втрати і повинна відповідати на 400 000 нових солдатів, яких планує мобілізувати Росія, повідомила одна людина, знайома з цією розмовою.

Не одразу було зрозуміло, хто замінить 50-річного Залужного. Одним з провідних кандидатів є голова військової розвідки України, 38-річний генерал-лейтенант Кирило Буданов, що потенційно може означати перехід до асиметричної тактики у війні, де лінія фронту майже не змінилася за понад рік. Але Буданов, який пройшов службу в спецпідрозділах, не має досвіду армійського командування.

Інший варіант – генерал-полковник Олександр Сирський, командувач Сухопутних військ України, якому приписують керівництво обороною Києва в перший місяць війни, а потім організацію успішного контрнаступу на північному сході Харківської області восени 2022 року.

За словами високопосадовця, Залужному запропонували іншу посаду, але він відмовився і планує звільнитися з військової служби. Залужний відмовився від коментарів, коли з ним зв’язався The Post.

Наразі він залишається на своїй посаді, і офіційний наказ про його звільнення може бути відкладений. Минулого року голова фракції Зеленського в парламенті оголосив, що Олексій Резніков, тодішній міністр оборони, буде звільнений, але Резніков залишався на посаді ще кілька місяців, перш ніж його звільнили.

Тертя між Зеленським і Залужним назрівали місяцями, і генерал очікував, що його можуть відправити у відставку з літа 2022 року, сказав співрозмовник.

Залужний є головнокомандувачем Збройних сил України з моменту вторгнення Росії в лютому 2022 року і, згідно з опитуваннями громадської думки, конкурує із Зеленським за популярністю, що робить його потенційною політичною загрозою в разі проведення президентських виборів. Наразі вибори в Україні заборонені через воєнний стан, але за нормальних умов вони мали б відбутися ще цього року.

Хоча українські чиновники в приватних розмовах натякали на недовіру між Залужним і Зеленським протягом минулого року, в останні місяці розбіжності вилилися у відкриту площину. Минулої осені Залужний в інтерв’ю журналу “Економіст” назвав війну “тупиковою”. Зеленський публічно засудив ці висловлювання.

Іншим джерелом напруженості був розрив між тим, що Залужний просив для українських військових, і тим, що політичні лідери Києва змогли отримати від союзників і партнерів, повідомило друге джерело, знайоме з ходом зустрічі в понеділок. “У розмовах з міністром оборони він каже: “Це не моя робота – отримати це, це ваша робота”, – сказав співрозмовник.

Пропонована допомога Україні зайшла в глухий кут у Вашингтоні і Брюсселі через внутрішньополітичні суперечки в Сполучених Штатах і Європейському Союзі.

Республіканці в Палаті представників заблокували запит Білого дому на додаткові 60 мільярдів доларів у зв’язку з війною в Україні.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube