Пережити зиму. Зеленський закликав місії ЄС на об’єкти української критичної інфраструктури (ВІДЕО)


17:4513.12.2022

Сьогодні в Парижі відбулася перша конференція «Солідарні з українським народом», мета якої – знайти дієві механізми допомоги українському народу пережити цю зиму. На ній виступив президент України Володимир Зеленський.

Після певного політичного вступу він сказав:

Я буду максимально конкретним зараз.

Перше. Ми потребуємо кількох категорій обладнання. Це трансформатори, обладнання для відновлення високовольтних мереж, газотурбінні й газопоршневі енергоблоки. Українські представники, які присутні на конференції, можуть поінформувати вас щодо всіх технічних характеристик цього запиту.

Друге. Як мінімум до завершення цього опалювального сезону в Україні ми потребуємо аварійної підтримки з боку європейської енергосистеми. Тобто постачання електрики з країн Європейського Союзу в Україну. Обсяг – до двох гігават.

Щоб це стало можливим, необхідне рішення євромережі операторів системи передачі електрики збільшити імпортну потужність. Знов-таки – усі технічні деталі такого рішення представлять наші урядовці, які присутні на конференції.

Така підтримка постачанням електрики може коштувати близько 800 мільйонів євро в поточних цінах. Це суттєво. Але суттєво менше, ніж може коштувати нам усім блекаут в Україні. Тож я закликаю вас зробити одним з конкретних результатів цієї конференції погодження всіх рішень для такої підтримки України постачанням електрики з країн ЄС.

Третє. За аналогією зі спостережними місіями МАГАТЕ, які домовлено направити на всі атомні станції України, ми закликаємо Євросоюз відправити спеціальні місії на об’єкти критичної енергетичної інфраструктури, які задіяні в енергозабезпеченні України і від яких безпосередньо залежить стабільність усього нашого регіону. Такі місії ЄС можуть стати надійним чинником стабілізації ситуації та належного міжнародного контролю.

Четверте. Через руйнацію терористами електростанцій ми змушені використовувати більше газу цієї зими, ніж передбачалося. Як наслідок ми потребуємо підтримки для закупівлі близько 2 мільярдів кубометрів газу. Це також необхідний елемент нашої стабільності, який потребує вашого лідерства.

П’яте. Іншим практичним результатом цієї конференції могла б стати домовленість про фінансування проекту, про який Еммануель уже почав говорити, із закупівлі LED-ламп для України. Комусь це може здаватися не дуже суттєвим. Але 50 мільйонів таких ламп дадуть змогу заощадити близько 1 гігавата електрики. Враховуючи, що середній дефіцит у нашій енергосистемі близько 2,5 гігавата, цей проект також має суттєво допомогти.

І шосте. Нам потрібен спеціальний постійний механізм координації зусиль – Паризький механізм, – який допоможе давати вчасні та ефективні відповіді на кожен виклик російського енерготерору. Поки ми, на жаль, іще не маємо такої сучасної системи ППО, яка могла б збивати стовідсотково російські ракети та дрони, але ми можемо створити таку систему ухвалення рішень, яка зможе на 100% позбавити сенсу терористичну тактику Росії.

Коли буде гарантована енергостійкість України на весь цей зимовий період, коли буде гарантовано, що не з’являться нові хвилі масової міграції з нашої країни до ваших країн, буде гарантовано й те, що Росії не допоможуть жодні удари, жодні блекаути, жоден пошук зброї десь там в Ірані чи в інших місцях.

Росії доведеться думати, як зупинити агресію. Нарешті зупинити.

Енергетика – це один із ключів до цього. Я вірю, що цей ключ буде в наших, ваших руках.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube