В США вважають, що “контркосмічна зброя” РФ може атакувати інші супутники


13:2422.05.2024

Космічне командування США (USSPACECOM) допускає, що запущений Росією минулого тижня супутник є зброєю, здатною атакувати інші супутники на низькій навколоземній орбіті.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Reuters.

За словами представника USSPACECOM у розмові з журналістами, РФ “розгорнула цю нову протикосмічну зброю на тій же орбіті, що й урядовий супутник США”.

“Ми спостерігали номінальну активність і оцінюємо, що це, ймовірно, контркосмічна зброя, імовірно здатна атакувати інші супутники на низькій навколоземній орбіті”, – сказав він.

Йдеться про розгорнення на низькій навколоземній орбіті щонайменше 9 супутників, у тому числі COSMOS 2576, що називають типом російського військового “інспекторського” космічного корабля. Ці супутники були виведені в космос російською ракетою-носієм “Союз”, що стартувала з космодрому Плесецьк 16 травня.

“Таке поєднання військових і цивільних корисних навантажень було абсолютно несподіваним”, – сказав представникам ЗМІ аналітик Барт Хендрікс.

Як розповів американський чиновник, знайомий з даними розвідки, служби США очікували запуску COSMOS 2576 і повідомили союзників про свою оцінку супутника перед його розгортанням у космосі.

У звіті розвідслужб Штатів зазначається, що COSMOS 2576 нагадував раніше розгорнуті Росією протикосмічні корисні навантаження з 2019 і 2022 років.

Станом на вівторок COSMOS 2576 не наближався до супутника США, але космічні аналітики помітили, що він перебуває в тому ж орбітальному кільці, що й супутник Національного розвідувального управління США NRO USA 314, запущений у квітні 2021 року.

Читайте: У лютому 2022 році РФ запустила в космос ядерний супутник – ЗМІ



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube