В США розширюють виробництво протибункерних авіабомб, – Bloomberg (ФОТО)


09:4715.05.2024

Армійський завод боєприпасів на південному сході Оклахоми розширюється, щоб щонайменше втричі збільшити щомісячне виробництво найбільшої в США неядерної бомби – зброї, яка часто згадується в дебатах про потенційну атаку на глибоко заховані ядерні об’єкти в Ірані або Північній Кореї.

Про це  повідомляє Bloomberg.

Масивний боєприпас Massive Ordnance Penetrator вагою 30 000 фунтів, відомий як «руйнівник бункерів», може бути скинутий лише зі стелс-бомбардувальника B-2. Це набагато більше, ніж некерована бомба вагою 2 000 фунтів (900 кілограмів), відправку якої до Ізраїлю адміністрація Байдена відклала через занепокоєння жертвами серед цивільного населення в його війні за перемогу над ХАМАС в Газі.

В США розширюють виробництво протибункерних авіабомб, – Bloomberg (ФОТО) 1
В США розширюють виробництво протибункерних авіабомб, – Bloomberg (ФОТО) 3

Об’єкт, що будується на заводі армійських боєприпасів МакАлестер площею 70 квадратних миль (181 квадратний кілометр), значно збільшить обсяги виробництва в разі потреби, йдеться в заяві ВПС. Представники заводу повідомили агентству Bloomberg News під час березневого візиту генерала Чарльза Брауна, голови Об’єднаного комітету начальників штабів, що це дозволить виробляти до шести або, можливо, восьми бомб на місяць, порівняно з двома на даний час.

Персонал McAlester заповнює корпуси бомб вибухівкою, завантажує боєголовку і запал. Компанія Boeing Co. виготовляє хвостове обладнання бомби, яке забезпечує навігацію.

Армія описала новий цех зі складання бомб на заводі в Оклахомі як «найсучасніший об’єкт, який здатний підтримувати виробництво боєприпасів вагою від 2000 до 30 000 фунтів, а також надавати гнучкі можливості змішування вибухових речовин, необхідних для майбутніх потреб». За даними служби, будівництво планується завершити наприкінці весни, а церемонія перерізання стрічки запланована на 30 липня.

Окрема програма з випробування нового «інтелектуального запалу великої проникаючої здатності» для бомби була призупинена через «проблеми з контрактом, які вплинули на здатність конструювати мішені», щоб оцінити вдосконалення, зазначає випробувальний офіс Пентагону в своїй останній оцінці програм озброєнь.

Як зазначив в електронному листі Френк Маккензі, генерал морської піхоти у відставці, який очолював Центральне командування США, «це дуже важлива зброя» для Центрального командування США, а також для Європи і Індо-Тихоокеанського регіону, – йдеться в повідомленні. Вона «гарантує, що ми зможемо наносити удари по надзвичайно добре захищених підземних об’єктах, де б вони не знаходились». За його словами, вона «робить значний внесок в нашу здатність досягати стримування таких країн, як Іран».

Іран має найбільшу підпільну програму на Близькому Сході «з приховування та захисту критично важливої військової та цивільної інфраструктури по всій країні», згідно зі звітом розвідувального управління Міністерства оборони США за 2019 рік. Іран стверджує, що його велика ядерна програма призначена для мирного використання.

Північна Корея, Китай

В окремій доповіді за 2021 рік розвідувальне управління Пентагону заявило, що підземні об’єкти Північної Кореї є «найбільшими і найбільш укріпленими у світі», тисячі з них «призначені для того, щоб витримати» американські бомби, що руйнують бункери.

Крім того, китайські військові «підтримують надійну і технологічно просунуту програму підземних споруд для приховування і захисту всіх аспектів своїх збройних сил», – заявив Пентагон у своєму останньому військовому звіті по Китаю.

На додаток до своєї малопомітної роботи зі збирання підривників бункерів, завод в Оклахомі відіграє певну роль у постачанні Україні 155-мм снарядів і засобів протиповітряної оборони. Хоча артилерійські боєприпаси в МакАлестері не виробляються, це ключовий пункт зберігання, перевірки і відвантаження, переповнений вантажними контейнерами і магазинами з боєприпасами. Боєприпаси відправляються залізницею довжиною понад 200 миль (322 кілометри) до повітряних або морських транзитних пунктів протягом декількох днів після того, як президент дасть дозвіл на скорочення американських запасів.

Заснований у 1943 році як об’єкт ВМС, а потім переданий армії, завод є об’єктом з високим рівнем безпеки, але буколічним, з відкритими просторами, через які час від часу блукають олені.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube