Україна може отримати дрони із штучним інтелектом. У чому їхня особливість


07:0418.02.2024

За словами людей, знайомих з цим питанням, Великобританія працює з країнами, включаючи США, над тим, щоб надати Україні тисячі нових безпілотників зі штучним інтелектом, які могли б одночасно атакувати російські цілі.

Про це пише Bloomberg.

Західні військові планувальники, які розробляють цю технологію, вважають, що вона може дозволити Україні придушити певні російські позиції за допомогою безпілотних апаратів, сказали люди, які попросили не називати їхніх імен, оскільки вони обговорюють делікатні питання. За їхніми словами, безпілотники можуть бути відправлені в Україну протягом декількох місяців, але вони попередили, що ці терміни можуть бути порушені.

Безпілотники набувають все більшого значення в російсько-українській війні, оскільки конфлікт наближається до дворічного рубежу, і триває глобальна гонка за розробку нових технологій, які можуть сформувати майбутнє війни. Росія нарощує власне внутрішнє виробництво бойових дронів для підтримки вторгнення і отримала значні поставки від свого союзника Ірану.

Коаліція союзників України пообіцяла поставити в країну 1 мільйон безпілотників протягом року, а військові заявили, що минулого тижня вони використовували військово-морські безпілотники для знищення російського військового корабля в Чорному морі. У січні представники Білого дому зустрілися з представниками оборонних компаній, щоб обговорити інноваційні технології ведення бойових дій, які можуть допомогти Україні в її боротьбі з російським вторгненням.

Як раніше повідомляло агентство Bloomberg, увага до безпілотників пов’язана з тим, що Україна стикається з нестачею артилерії, і ця ситуація може стати настільки критичною в найближчі місяці, що військовим, можливо, доведеться прийняти рішення зосередитися на більш вузькому фронті війни. У суботу Україна оголосила, що відходить з Авдіївки після багатомісячних боїв.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц посилив тиск на європейських союзників з метою збільшення військової допомоги Україні, використавши виступ на Мюнхенській конференції з безпеки, щоб попередити про політичну та фінансову ціну перемоги Росії.

Хоча нові можливості безпілотників не замінять нагальну потребу в снарядах, вони можуть допомогти частково пом’якшити цю нестачу і створити нову динаміку на полі бою, кажуть люди, які беруть участь у бойових діях.

За словами одного з них, безпілотники зі штучним інтелектом будуть розгорнуті у складі великих флотів, зв’язуючись між собою для націлювання на ворожі позиції без необхідності керувати кожним з них людиною-оператором.

Адмірал Роб Бауер, голова військового комітету НАТО, сказав агентству Bloomberg, що використання Україною безпілотників “у поєднанні зі штучним інтелектом” може бути “більш успішним, ніж артилерійські обстріли росіян”.

“Країни дивляться на роїння, країни дивляться на штучний інтелект, щоб вдосконалити відносно прості дрони і відносно прості камери або відеосистеми, щоб стати набагато більш пов’язаними з програмним забезпеченням”, – сказав Бауер. Він додав, що існує “нескінченна гонка” з Росією за розробку передових технологій.

Виступаючи в Мюнхені, президент України Володимир Зеленський закликав союзників надати їй більше далекобійної зброї і артилерії. “Утримання України в штучному дефіциті артилерії і далекобійних озброєнь дозволяє Путіну адаптуватися до нинішньої інтенсивності війни”, – сказав він.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube