На Місяць летить японський космічний модуль – везе місяцехід і міні-робот-трансформер (ФОТО)


22:1011.12.2022

До Місяця вперше запустили японський космічний апарат. Запуск здійснили з космодрому на мисі Канаверал в американському штаті Флорида. Апарат «Хакуто-Р», збудований приватною компанією Ispace, вивела ракета «Фалькон-9» виробництва корпорації SpaceX.

Про це повідомляє японське агентство Kyodo.

Перший етап програми, названий на честь білого кролика, який, згідно з японським фольклором, живе на Місяці, має на меті також доставку інших корисних вантажів на єдиний природний супутник Землі. Серед них – невеликий трансформований робот, головними розробниками якого є Японське агентство аерокосмічних досліджень та компанія-виробник іграшок Tomy Co, а також марсохід Об’єднаних Арабських Еміратів.

У довгостроковій перспективі компанія Ispace, створена у 2010 році, має на меті розробку технологій освоєння місячних ресурсів та налагодження недорогих транспортних послуг між Землею та Місяцем.

Спусковий апарат стартапу, розміром близько 2,3 метра у висоту і 2,6 метра в ширину, вилетів з космодрому на мисі Канаверал на борту ракети SpaceX Falcon 9, від якої він в кінцевому підсумку відокремиться і потім націлиться на точку приблизно в 1,5 мільйона кілометрів від Землі.

Для того, щоб витратити менше палива і доставити більше вантажу, перед виходом на орбіту Місяця він пройде більш довгий енергоефективний маршрут.

В рамках планів з випробування технології спуску ракета-носій з командного центру в Токіо буде маневрувати, щоб м’яко приземлитися в районі кратера Атлас в північній півкулі Місяця.

На Місяць летить японський космічний модуль - везе місяцехід і міні-робот-трансформер (ФОТО) 1
На Місяць летить японський космічний модуль - везе місяцехід і міні-робот-трансформер (ФОТО) 5

Після успішного запуску Такеші Хакамада, генеральний директор і засновник Ispace, та інші, хто зібрався в Токіо для перегляду відеозапису, вибухнули оплесками.

“Це був дуже красивий запуск”, – сказав Хакамада.

Тільки колишній Радянський Союз, Сполучені Штати і нещодавно Китай виводили космічні апарати на поверхню Місяця, але спроба Ispace стане першою в історії, здійсненою приватною компанією.

На Місяць летить японський космічний модуль - везе місяцехід і міні-робот-трансформер (ФОТО) 3
На Місяць летить японський космічний модуль - везе місяцехід і міні-робот-трансформер (ФОТО) 6

Апарат включає в себе двигун для посадки на Місяць, сонячні батареї та камери, створені компанією, які призначені для захоплення та відправки зображень з поверхні Місяця.

Також на борту посадкового модуля знаходиться трансформований робот у формі кулі, який має діаметр близько 8 сантиметрів і важить близько 250 грамів. Він буде використовуватися для вивчення того, як на рух впливає реголіт – пухкий матеріал, що покриває поверхню Місяця.

Отримані результати мають призвести до розробки пілотованих місяцеходів, які не потребуватимуть одягання скафандрів.

Японії ще належить здійснити посадку на Місяць, і запуск Ispace відбувається всього через кілька тижнів після того, як космічне агентство, відоме також як JAXA, заявило, що відмовилося від посадки свого корабля “Омотенасі” на Місяць після того, як збій у зв’язку призвів до того, що він пропустив своє вікно для виходу на орбіту.

Ispace, в якій працює трохи більше 200 співробітників, планує другу висадку на Місяць в 2024 році. Це одна з компаній, обраних Національним управлінням США з аеронавтики і дослідження космічного простору для збору зразків з поверхні Місяця в рамках програми НАСА з дослідження Місяця.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube