Блекаут в Україні: скільки протримається мобільна мережа без світла


20:5821.11.2022

Президент компанії “Київстар” Олександр Комаров розповів про поточний стан мобільної мережі в Україні, її реагування на відключення та дав кілька прогнозів щодо того, якою буде ситуація у випадку повного й тривалого відключення енергії.

За словами Олександра Комарова, ще місяць тому компанія реєструвала близько 6 000 відключень мережі з будь-яких причин, але після атак на енергетичну інфраструктуру України таких стало 43 тисячі. Це пов’язано перш за все зі зникненням електроживлення, пише 24.

Президент “Київстару” вважає малоймовірним зникнення зв’язку на довгий час по всій Україні. Ситуація, звісно ж, залежатиме від того, як витримуватиме енергетична система. Однак набагато більшою є імовірність того, що мережа може перетворитися на точкове покриття, коли зв’язок буде доступний своєрідними “островами”: в одних зонах він є, в інших немає.

Це зараз ми бачимо на прикладі Києва, коли вимикають цілі райони з великою кількістю мешканців, і за декілька годин зникає мобільний і фіксований зв’язок. Але це не означає, що весь Київ без зв’язку, – каже Комаров.

При цьому найбільш вразливими містами він називає Київську, Харківську, Львівську та Полтавську області.

У випадку екстреного відключення електромережі базова мережа працюватиме доки буде пальне в генераторах, які забезпечують резервне живлення. Технологічні майданчики обладнані акумуляторними батареями, час роботи яких залежить від віку. Це може бути від 1,5 до 4 годин максимум. Однак цей час значно зменшується зі зростанням навантаження.

Користувачі можуть помітити, що після відключення електрики одразу починає зникати мобільний інтернет. Спочатку працює повільно, а потім все гірше. Олександр Комаров пояснює це навантаженням:

Бо нерівномірно зростає кількість людей, які в цю хвилину хочуть скористатися послугами цього сайту (технологічного майданчика – 24 канал). Пікові навантаження на мережу у нас зазвичай були на Новий рік, наприклад, коли трафік зростає на 30% – 40%. І так побудована мережа — вона повинна витримувати такі пікові навантаження. Коли відбуваються масові критичні відключення енергоживлення, як ми зараз спостерігаємо, то навантаження зростає в рази,
– цитує “НВ Бізнес”.

У випадку повного блекауту базові станції, які підключені до генераторів, зможуть працювати доти, доки буде паливо.

Наприклад, Чернігів у березні майже місяць був в осаді, під обстрілами, і в місті весь час була відсутня електроенергія. Попри це там працювало на дизель-генераторах 14 базових станцій Київстару, – каже Комаров.

Читайте: У Великобританії тестують заходи реагування на випадок блекаутів, – ЗМІ



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube