Нідерланди готові перезапустити родовище газу, яке було основним постачальником в Європу


14:5906.10.2022

Влада країни перебуває під тиском з боку європейських політиків, які закликають розконсервувати найбільше в Європі газове родовище.

Влада Нідерландів подумує про перезапуск газового родовища Гронінген, яке перебуває в процесі закриття через землетруси, до яких привела його розробка, пише Кореспондент.

Зазначається, що поки влада країни відкидає заклики наростити викачування газу, але може це зробити, якщо ситуація з газом взимку стане критичною.

З 1963 року Гронінген був основою європейського газопостачання. Родовище все ще містить близько 450 млрд кубів газу на близько трильйона доларів. За даними компанії Shell Plc, що бере участь в експлуатації родовища, можна видобувати ще на 50 млрд кубів газу на рік більше, ніж зараз. Причому додаткові обсяги газу можна отримати майже одразу після запуску.

Родовище законсервували після землетрусу, магнітудою 3,6 бала, у 2012 році, що призвело до тисяч позовів про відшкодування майнових збитків.

Міністр гірничодобувної промисловості Нідерландів Ганс Вілбріф каже, що продовжувати видобуток є небезпечним, але країна не може ігнорувати страждання в інших країнах Європи. Нестача газу “може змусити нас ухвалити це рішення”, – каже він. Зокрема, якщо лікарні, школи та будинки не зможуть належним чином опалюватися.

Видання повідомляє, що єврокомісар з питань внутрішнього ринку Тьєррі Бретон нещодавно заявив, що Нідерланди мають переглянути своє рішення щодо Гронінгену, але Нідерланди поки що дотримуються свого плану.

Прем’єр-міністр країни Марк Рютте не виключає використання Гронінгена для посилення поставок, але “тільки у крайньому випадку, якщо все піде не так”, і поки що ситуація не настільки критична. Влада більше думає про ситуацію після опалювального сезону, коли буде вичерпано накопичені запаси енергоносіїв.

Тим часом жителі Гронінгена готуються до того, що уряд скасує своє рішення і зрештою збільшить видобуток, оскільки зростає тиск.

Читайте: Росія дала Угорщині відстрочку виплат за газ – ЗМІ



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube