Вчені заявили про приховане озеро на Марсі


15:3130.09.2022

Група британських учених представила своє нове дослідження, в якому стверджується, що під південною крижаною шапкою Марса міститься вода в рідкому стані, пише Кореспондент.

Експерти використали вимірювання форми поверхні крижаної шапки за допомогою приладів космічних апаратів. Так вони намагалися знайти там закономірності у її висоті. Після цього дослідники створили комп’ютерні моделі, щоб з’ясувати, що може вплинути на зміну висоти крижаного покриву.

Згідно з результатами, крижана шапка на Марсі має в деяких частинах відхилення за висотою, і це може пояснюватися наявністю льодових озер з рідкою водою, так само, як і на Землі.

Вчені вважають, що вода в рідкому стані під льодом на Марсі все ж таки існує. Вона не замерзає через те, що на Червоній планеті триває геотермальна активність. Таким чином, під поверхнею крижаного покриву утримується вища температура.

“Підльодовикові озера на Марсі існують, але це не обов’язково говорить про те, що там існує зараз життя. Ця вода надто солона навіть для мікробів. Але, можливо, в минулому на Марсі і були живі організми, коли клімат на планеті був іншим”, – заявив Френсіс Батчер із Університету Шеффілда.

Читайте: Дослідження показали, що доза радіації, яку отримають марсіанські астронавти, буде жахливою



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube