У травні в Україні в 16 людей діагностували ботулізм – МОЗ


22:3017.06.2024

Протягом травня в Україні 16 людей госпіталізували до лікарні з діагнозом – ботулізм. Про це заявили у Міністерство охорони здоров’я, передає УНН.

Випадки ботулізму зафіксовані у Дніпропетровській, Житомирській, Запорізькій, Київській, Миколаївській, Черкаській, Чернівецькій областях та Києві.

Ймовірною причиною хвороби в усіх випадках стали продукти домашнього виробництва: домашні паштети, вʼялена риба та мʼясо. Захворілі отримали необхідну медичну допомогу, 14-м пацієнтам було введено протиботулічну сироватку. Наразі нею забезпечені усі області – резюмували в МОЗ.

У відомстві наголошують, що токсин, який викликає ботулізм, не можна визначити за кольором або смаком, адже зазвичай консерви та інші продукти, в яких є збудник ботулізму, не змінюють зовнішнього вигляду.

Окрім того, пакування у вакуум риби чи копченого м’яса не гарантує їхньої безпеки.

Важливо, підкреслюють в міністерстві, вживати у їжу тільки сертифіковану продукцію, виготовлену згідно з санітарними вимогами. Зберігати чи перевозити ковбаси, шинку, вуджену рибу тощо треба лише в холодильнику.

Також у МОЗ розповіли про ознаки захворювання на ботулізм. Через 12-36 годин після потрапляння токсину в організм людини виникають такі симптоми:

м’язова слабкість (важко рухатися, говорити, дихати),
сильно виражена сухість у роті,
нечіткий зір (немов «сітка» або «туман» перед очима) та/або виражене двоїння предметів.
У разі підозри на ботулізм – негайно звертайтеся до лікаря – наголосили у Міністерстві охорони здоров’я.

Читайте: У Миколаєві дві жінки після застілля потрапили на лікарняні ліжка – у однієї вже підтверджено діагноз «ботулізм»



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube