Хаймарсами – через кордон. Куди цілить Україна західною зброєю (ФОТО)


19:3804.06.2024

Українська армія у неділю успішно вразила зенітно-ракетну батарею С-300/400 на північ від Бєлгорода, ймовірно, ракетою з американської установки HIMARS.

Про це пише американський Інститут вивчення війни у ​​зведенні за 3 червня із посиланням на повідомлення українських та російських військових блогерів, передає ВВС.

Знищення установики С-300/400 біля Бєлгорода – успіх українців, адже саме з цих установок Росія нищить Харків балістичними ракетами, які переробила для ударів по землі.

“Відтоді, як США частково скасували для України обмеження на удари американською зброєю по військових цілях у російських прикордонних районах поряд з Харківською областю, російська армія все частіше заявляє, що українська армія б’є з HIMARS по Бєлгородській області”, – зазначає ISW.

Першоджерелом інформації про успішний удар по зенітно-ракетній батареї став проукраїнський телеграм-канал “Досье шпиона”, який опублікував фото та відео батареї, що горить.

Інший український телеграм-канал геолокував фото, прив’язавши їх до околиць села Кисельове поблизу Бєлгорода, а російські військові блогери побічно підтвердили факт удару, повідомивши – можливо, просто переглянувши фотографії – що були знищені дві пускові установки системи С-400 і тягач.

Все це досить широко обговорювали протягом усього понеділка.

Кисельове розташоване за 12 км на північний схід від Бєлгорода, за 80 км від Харкова та за 50 км від найближчої точки контрольованої Україною території.

ISW слідом за військовими оглядачами з обох боків припускає, що удару завдали саме ракетою GMLRS з HIMARS, оскільки Кисельове розташоване в радіусі їхньої дії, а інші системи, які є в Україні, можливо, не дістали б так далеко.

Водночас, як вважають автори зведення, “російські джерела, швидше за все, продовжать називати будь-який успішний удар по Бєлгородській області ударом з HIMARS незалежно від того, яку систему насправді застосовували”.

Проукраїнський телеграм-канал "Досье шпиона", який опублікував фото та відео батареї, що горить
Підпис до фото,Проукраїнський телеграм-канал “Досье шпиона”, який опублікував фото та відео батареї, що горить

Видання Forbes наприкінці минулого тижня писало, що Україна використала HIMARS для ударів по російській території в напрямку Бєлгорода буквально за кілька годин після того, як у п’ятницю отримала дозвіл на використання американської зброї.

“Завдаючи ударів по Бєлгороду та області, українці руйнують північне угруповання сил – і ймовірну нову ударну групу – без необхідності воювати з росіянами на вулицях у Вовчанську”, – писало видання.

Українські війська могли завдавати ударів по Бєлгороду і раніше, але лише з використанням боєприпасів місцевого або європейського виробництва.

“Але найкращі та найчисельніші в Україні боєприпаси глибокого ураження виготовляються в Америці. Справді стійке та руйнівне бомбардування російських баз у Бєлгороді потребує HIMARS, ATACMS та керованих бомб, наданих США”, – писав Forbes.

Водночас голова МЗС України Дмитро Кулеба заявив, що Україна працюватиме над розширенням зони застосування західної зброї.

“Це не значить, що повністю у нас карт-бланш є, є правила, яких треба дотримуватися. Ми дуже цінуємо ухвалене рішення і будемо надалі співпрацювати з нашими союзниками з питань розширення способів застосування цих озброєнь”, – зазначив Кулеба на спільній пресконференції з очільником МЗС Естонії у понеділок.

Росія погрожує “фатальними наслідками”

Тим часом у Росії різко відреагували на дозвіл США використовувати американську зброю по їхній території.

Заступник голови МЗС Росії Сергій Рябков заявив, що це може призвести до “фатальних наслідків”.

“Хотілося б застерегти американських діячів від прорахунків, які можуть мати фатальні наслідки. Вони через незрозумілі причини недооцінюють серйозність тієї відсічі, яку вони можуть отримати”, – цитує його “Інтерфакс”.

Він також заявив, що відповідь на атаки цілей на російській території може бути “асиметричною”, але Вашингтон, на думку Москви, “відчує наслідки”.

Крім того, він закликав США “максимально серйозно ставитися до застережень, що звучать з Росії”, зокрема до того, що було сказано президентом Путіним, пише “Радіо Свобода”.

Російський президент нещодавно, коментуючи заклики низки європейських країн завдавати ударів по Росії, заявив, що “ці представники країн НАТО, особливо в Європі, особливо в малих країнах, повинні усвідомлювати, з чим вони грають”.

Українські військові спостерігають за пуском ракети M142 HIMARS на Бахмутському напрямку
Підпис до фото,Українські військові спостерігають за пуском ракети M142 з HIMARS на Бахмутському напрямку

Що в Росії можуть вразити HIMARS

Бєлгородська область від початку російського наступу на Харківщині стала тилом угруповання, яке веде наступ, – з усією відповідною інфраструктурою, зі складами, зі штабами, з аеродромами, з логістикою, з дорогами, з мостами, з системами ППО тощо.

Досі ця територія мала імунітет від дальніх ударів, і це дуже спрощувало російську логістику, росіяни могли, наприклад, робити великі склади та не особливо ховати систем ППО.

І очевидно, що якщо зараз піде низка ударів, то росіянам треба буде просто змінювати всю систему логістики, треба буде розосереджувати та приховувати штаби, змінювати роботу ППО тощо. Це все дуже сильно змінить та ускладнить роботу російського тилу.

Цими ударами українці дали зрозуміти російському військовому командуванню, що стратегічно важливі цілі в глибині Росії можуть бути вразливими, можуть зазнати ударів, і отже, їх потрібно захищати та перекидати туди ресурси, зокрема ППО.

Ну а якщо десь збільшується, то в іншому місці зменшується, і, відповідно, це може бути теж план того, щоб зробити менш щільною протиповітряну оборону в прифронтових областях, де з’являться західні винищувачі.

Варто зазначити, що США дали дозвіл на використання своєї зброї в Росії з певними обмеженнями – зокрема, нею не можна бити по російських аеродромах.

Однак Британія та Франція, які надали Україні ракети Scalp та Storm Shadow, обмежень на застосування своєї зброї не вводили, тобто можна припустити, що цими ракетами Україна якраз-таки й зможе бити по аеродромах.

Нагадаємо: ЗСУ відкрили вогонь по ворогу на Бєлгородщині через кілька годин після дозволу використовувати HIMARS



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube