Росіяни згубно діють і на природу: яструби змінили перелітні маршрути через війну в Україні


08:3125.05.2024

Яструби змінили маршрути своїх перельотів над територією України, щоб уникнути районів бойових дій, а також, ймовірно, через пошкодження або знищення звичного довкілля під час війни, стверджують вчені.

Про це повідомляє LRT.lt, передає Інше ТВ.

Дослідники вважають, що великі подорліки — хижі птахи сімейства яструбиних — змінили маршрут, щоб максимально уникати таких небезпек, як артилерійський вогонь, військові літаки, танки та скупчення військ.

Щовесни вони пролітають через Україну на шляху з Греції (а ще раніше — з Судда, великого водно-болотного угіддя в Південному Судані) до місць розмноження в Білорусі.

Вчені відслідковували переміщення птахів за допомогою GPS-передавачів протягом кількох місяців невдовзі після початку повномасштабного російського вторгнення у лютому 2022 року.

Висновки спільного дослідження Естонського університету з природничих наук та Британського фонду орнітології опубліковані в журналі Current Biology.

«Війна в Україні мала руйнівний вплив як на людей, так і на довкілля. Наші результати дають поодиноку можливість зрозуміти, як конфлікти впливають на дику природу», — стверджує провідний автор роботи, аспірант Університету Східної Англії Чарлі Рассел.

Відслідковувати їх переміщення за допомогою GPS-міток вчені почали ще у 2017 році, зовсім не очікуючи, що через п’ять років вони зможуть спостерігати за птахами у зоні активних бойових дій.

Результати показують, що орлики значно відхилялися від раніше звичних маршрутів. Крім того, у звичних місцях своїх зупинок на території України вони тепер проводили менше часу, а іноді взагалі їх уникали.

В результаті новий перелітний маршрут виявився довшим за звичайний. У середньому шлях, який довелося долати птахам, щоб дістатися місць розмноження, збільшився приблизно на 85 км.

Місця зупинок у дорозі є для перелітних птахів найважливішими точками, де вони повинні завжди знайти їжу, воду та укриття, щоб набратися сил для подальшої подорожі.

Відхилення від маршруту призводять до того, що до місця птиці дістаються довше, ніж звичайно, і витрачають на це більше сил, що навряд чи позитивно позначається на дітородженні.

«У цьому немає сумнівів. Думаю, основний висновок роботи полягає в тому, що конфлікт в Україні фундаментально порушує міграцію цього виду», — упевнений викладач кафедри орнітології та охорони тварин в Університеті Бірмінгема Джим Рейнольдс, який не брав участі у дослідженні.

«Для такого вразливого вигляду все, що порушує процес розмноження, є серйозною проблемою, – додав він. — Як біолога, який займається охороною біорізноманіття, це мене дуже турбує».

Незважаючи на те, що всі помічені птахи вижили, дослідники вважають, що цей досвід міг вплинути на їхню здатність до розмноження.

Як повідомляло Інше ТВ, В окупованому Криму через росіян масово гинуть дельфіни (ФОТО)



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube