Якщо тральник “Ковровец” уразили ATACMS, це погана новина для флоту РФ, – Forbes


09:2820.05.2024

Якщо тральник “Ковровец” уразили ATACMS, то в України тепер є версія ракети M48 на 270 км або M57 ATACMS на 300. І що M48 і M57 точніші, ніж припускали багато спостерігачів.

Про це повідомляє Forbes.

Міністерство оборони України заявило, що його сили потопили тральщик «Ковровець» під час нічного удару по порту Севастополя в окупованому Росією Криму, за 150 миль на південь від лінії фронту. Російські телеграм-канали підтвердили цю втрату.

«Ще один поганий день для російського Чорноморського флоту», – пожартувало українське міністерство оборони.

За 27 місяців запеклих боїв, відколи Росія розширила свою війну проти України, українці потопили або серйозно пошкодили більше десятка довоєнних кораблів Чорноморського флоту, який налічував близько трьох десятків великих військових кораблів. Тому потоплення 200-футового тральщика – одного з двох, що належать Чорноморському флоту – не є чимось надзвичайним.

Вражає те, як українці могли потопити «Ковровець»: за допомогою пари ракет армійських тактичних ракетних комплексів (ATACMS), наданих американцями.

Двотонні ракети наземного базування зазвичай не є протикорабельною зброєю. Вона призначена для атак на суші. Це тому, що ракети інерційного наведення ATACMS, за даними більшості джерел, мають точність до 30 футів від цілі. Цього недостатньо для надійного ураження корабля однією великою боєголовкою.

Деякі моделі ПТРК, в тому числі 100-мильні М39 і 190-мильні М-39А1, які Україна отримала від США щонайменше двома партіями загальною кількістю щонайменше 120 ракет, розкидають сотні суббоєприпасів розміром з гранату. Це пом’якшує недостатню точність ураження.

Але хоча суббоєприпаси можуть пошкодити верхню частину корабля, вони навряд чи потоплять його, оскільки для цього потрібно пробити корпус.

Якщо Україна дійсно завдала удару по Ковровцю з ПТРК, це може означати дві речі. По-перше, Україна отримала 170-мильні ПТРК М48 або 190-мильні ПТРК М57 з 470-фунтовими боєголовками на додаток до ПТРК М39 і М39А1 з суббоєголовками.

По-друге, М48 і М57 є більш точними, ніж припускали багато спостерігачів.

Наслідки величезні. Для початку, залишки Чорноморського флоту, які досі стоять на якорі в Севастополі, в межах досяжності М39А1, М48 і М57, опиняться у великій біді. «Якщо ПЗРК знищують російські військові кораблі в Севастополі, важко уявити, що ця база може бути корисною для росіян», – зазначає Філліпс О’Брайен, професор стратегічних досліджень в Університеті Сент-Ендрюса в Шотландії.

Зрештою, часто пошкоджувана батарея ЗРК С-400, яка захищає Севастополь і прилеглу авіабазу Бельбек, не в змозі перехоплювати вхідні ПЗРК. «Росіяни майже не мають можливості боротися з ними», – зазначив Нуно Фелікс, португальський військовий консультант.

Не менш тривожним для росіян є те, що точні ПТРК з унітарними боєголовками можуть становити серйозну небезпеку для Керченського мосту, який з’єднує південь Росії з окупованим Кримом. Та ж точність, яка дозволила б ракетам M48 або M57 влучити в корабель, повинна дозволити їм влучити і в міст, пояснив Фабіан Хоффманн, дослідник з ядерного проекту в Осло, Норвегія.

Керченський міст – не єдиний шлях постачання росіян до Криму: є ще залізниця, що веде до півострова через утримувану Росією південну Україну. Але якщо Україна зможе перекрити цю залізницю і зруйнувати Керченський міст, вона зможе відрізати російські війська в Криму.

«АТАКМС роблять серйозний внесок у те, щоб унеможливити ключову територію війни – Крим», – написав Фелікс. Те, що ракети, можливо, потопили російський тральщик, є лише бонусом для України.

Нагадаємо: ЗСУ знищили морський тральщик “Ковровець”



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube