У Литві почали реєструвати перших добровольців, які бажають зробити свій внесок в оборону держави та здобути військові навички


09:2905.05.2024

З відкриттям реєстрації у військові комендатури в мирний час за перші два дні зареєструвалися 1 659 осіб.

Про це повідомляє Міністерство оборони Литви, передає LTR.lt.

Найбільше зареєструвалося у Вільнюському регіоні – 885 осіб, із них 796 у Вільнюсі. У Каунаському регіоні в комендатурах зареєструвалися 348 осіб, із них 261 – у Каунасі.

У Клайпедському регіоні заяви підключитися до комендатур подали 138 осіб (114 у Клайпеді), в Алітуському регіоні – 100, у Шяуляйському регіоні – 92, у Паневезькому регіоні – 37.

За даними Міноборони, близько чверті всіх зареєстрованих мають військову підготовку, а близько двох третин – вищу освіту.

Громадяни, які бажають зробити свій внесок в оборону держави та здобути військові навички, можуть зареєструватися з 1 травня в найближчому відділенні Служби з питань воєнного обов’язку та комплектації або заповнивши форму на сайті karys.lt.

Реєстрація у військкоматах триватиме до 31 серпня. У жовтні Міноборони планує розпочати військовий вишкіл у комендатурах.

За даними міністерства, у мирний час комендантські одиниці комплектуватимуться професійними військовослужбовцями, резервістами, комендантами-стрільцями Литовської стрілецької спілки і цивільними особами. Їхню військову підготовку забезпечуватимуть Добровольчі сили оборони.

Зареєстровані проходитимуть підготовку протягом 3-10 днів на рік разом з іншими військовослужбовцями резерву, які будуть віднесені до комендантських одиниць.

У Литві планується створити 27 комендатур, які складатимуться з 10,6 тис. резервістів, близько 2 тис. стрільців, 800 добровольців Добровольчих сил оборони та активних громадян.

На думку Міноборони, у разі війни громадяни, занесені до списків комендатур, допомагатимуть захищати своє місто або район, охоронятимуть важливі об’єкти поблизу свого місця проживання, створюватимуть і охоронятимуть контрольно-пропускні пункти, стежитимуть за дотриманням комендантської години, боротимуться з незаконними збройними формуваннями та виконуватимуть інші завдання, поставлені Збройними силами Литви.

Як повідомляло Інше ТВ, НАТО недооцінив здатність росії адаптуватися до санкцій – міністр оборони Литви



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube