США таємно передали Україні ATACMS, а ЗСУ застосували їх минулого тижня


20:3824.04.2024

США в березні таємно поставили Україні далекобійні ракети ATACMS, а ЗСУ застосували їх проти росіян минулого тижня.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Reuters та заяву Пентагону, яку наводить журналіст CNN Наташа Бертранд.

Далекобійні ракети були включені в пакет військової допомоги Україні на суму 300 мільйонів доларів, який президент США Джо Байден затвердив 12 березня. Однак невідомо, скільки ракет було передано в тому пакеті допомоги.

Reuters пише, що ракети були вперше застосовані рано вранці 17 квітня по аеродрому в Криму, який знаходився приблизно за 165 км від української лінії фронту.

Зазначається, що використання Росією балістичних ракет дальнього радіусу дії, поставлених Північною Кореєю, проти України в грудні та січні призвело до зміни поглядів у США.

Також одним із чинників зміни поглядів стали атаки Росії на важливу інфраструктуру в Україні. Чиновник на умовах анонімності пояснив, що США попереджали РФ про ці речі, але окупанти не послухалися їх.

У січні американські військові почали закуповувати в компанії Lockheed-Martin нові ракети, тож побоювання щодо зниження боєздатності армії США в разі передання Україні ATACMS було розвіяно.

Президент Джо Байден зустрівся зі своєю командою з національної безпеки в середині лютого і погодився прийняти одноголосну рекомендацію від своїх радників відправити ракети в Україну.

В обговоренні взяли участь радник президента із національної безпеки Джейк Салліван, міністр оборони Ллойд Остін, держсекретар Ентоні Блінкен і голова Об’єднаного комітету начальників штабів Чарльз Браун.

Проблемою залишалося фінансування, але в березні вдалося знайти зайві гроші і передати Україні ракети. Reuters пише, що Байден порадив своїй команді включити до нього ATACMS, але робити це таємно, щоб зберегти оперативну безпеку та елемент раптовості для України.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube