Музей Леніна в Фінляндії закриють: “Ми не хочемо бути в’язнями минулого”


09:2824.04.2024

Музей Леніна, який працював у Тампере з 1946 року, закриють. Він працюватиме до 3 листопада, після чого експонати будуть демонтовані.

Про це пише Служба новин Yle, передає Інше ТВ.

Директор музею Калле Калліо каже, що це рішення повністю продиктоване потребами музею. За його словами, те, що зараз відбувається на Сході, впливає на те, як розповідається історія.

– Ми більше не можемо робити це під іменем Леніна, бо це призводить лише до непорозумінь, – каже Калліо.

За словами Калліо, прямих спроб вплинути на усунення імені Леніна не було, але були труднощі з фінансуванням.

– Я надіслав кілька хороших заявок для музею Леніна, але вони не були успішними. Подивимося, чи інша назва буде більш вдалою, – каже Калліо.

Під час холодної війни музей був відомий як арена східної політики, яку відвідували всі ключові радянські лідери. Після розпаду Радянського Союзу він став особливою культурною пам’яткою, яка була повністю відреставрована у 2016 році. Навіть тоді назва залишилася незмінною, попри критичний фокус музею на больових точках радянської історії.

За словами Калліо, придумати назву для музею з довгою історією було складно, і рішення далося йому нелегко.

– Я впевнений, що через багато років я буду думати, чи варто було зробити це раніше, чи не варто було робити взагалі.

У лютому наступного року на місці Музею Леніна відкриють новий музей східних відносин Nootti.

Він зосередиться на транснаціональній історії: відносинах між фінами та росіянами, Радянському Союзі та сьогоденні. Музей охоплює спільну історію двох країн, від російської революції та незалежності Фінляндії до епохи НАТО.

За словами директора музею, нова назва Nootti зрештою особливо сподобалася відвідувачам музею.

– Нота – це те, що рухається між країнами. Вона є вираженням незадоволення або коментарем іншій країні. У нас були критичні моменти, коли нота приходила з Москви до Фінляндії.

Новий музей покликаний охопити нові аудиторії, посилити експертну роль музею та створити музей, що більше орієнтований на громаду.

Калліо вірить, що історія відносин зі Сходом буде цікава сучасній аудиторії і що Nootti стане шанованим музеєм.

– Історія не закінчилася з розпадом Радянського Союзу, і ми не хочемо залишатися в’язнями минулого. Авторитарна несправедливість знову стала звичним явищем у Росії, але вона має мало спільного з Леніним, який помер понад століття тому.

Як повідомляло Інше ТВ, Документи московії проти бункерного «історика». Де закінчувався визнаний ними український світ (ФОТО)



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube