Українцям продовжили безкоштовний проїзд автобанами в Австрії


20:4323.04.2024

Австрія продовжила безкоштовний проїзд своїми автобанами до 30 вересня 2024 року та оформити прикордонну страховку, за умови відсутності грін-карти. Пише УНН із посиланням Оeamtc.

На австрійських автомагістралях та швидкісних дорогах транспортні засоби, що перевозять гуманітарну допомогу, а також приватні автомобілі на українських номерах, звільнені від сплати мита до 30 вересня 2024 року. Це стосується всіх видів плат за проїзд, включаючи віньєтки і збори за вантажівки.

Щодо страховки, то власники грін-карти можуть звертатися безпосередньо до своєї страхової компанії для врегулювання збитків від аварій. Інші особи повинні оформити прикордонну страховку. Транспортні засоби на українських номерах, які використовують переміщені особи з України, можна використовувати в Австрії протягом одного року без реєстрації в Австрії, але цей термін обнуляється при кожному виїзді з країни і починається знову при поверненні. Якщо у вас є основне місце проживання в Австрії, ви маєте можливість добровільно зареєструвати транспортний засіб в цій країні, але для цього потрібно виконати всі законодавчі вимоги та надати необхідні документи. Не існує жодних спеціальних правил для спрощення процесу без цих умов.

Після реєстрації в Австрії, власник транспортного засобу мусить також оплатити податок NoVA, який є стандартним податком на споживання, та страховий податок, що залежить від типу двигуна.Чинний регламент ЄС 2022/1280 передбачає, що з 27 липня 2022 року більше не потрібно обмінювати українські водійські права на права країни ЄС (у нашому випадку – на австрійські водійські права).Українці, які перебувають під тимчасовим захистом, можуть використовувати свої національні водійські посвідчення без необхідності обміну їх на ліцензії ЄС або складання нових іспитів під час дії статусу захисту. Якщо українське посвідчення водія було втрачено або викрадено, країни ЄС можуть видали нове посвідчення, за умови що українська влада підтвердить наявність дійсного посвідчення та особа зможе довести свою фізичну та розумову придатність. Сучасні українські водійські посвідчення, які почали випускатися з 2005 року, мають формат пластикових карт і схожі на водійські посвідчення ЄС, включно з класами прав.

За правилами ЄС, для користування такими посвідченнями не потрібен міжнародний дозвіл чи переклад.Відповідальність за проведення повторних технічних оглядів транспортних засобів покладається на країну реєстрації, зокрема Україну. Країна реєстрації також відповідає за дотримання правил технічного огляду та може застосовувати санкції за їх порушення. Тому в Австрії не повинно виникати проблем через прострочений техогляд українських автомобілів. Безпека дорожнього руху та технічний стан транспортних засобів у Австрії забезпечуються через спонтанні перевірки на дорогах.

Читайте: В Австрії підготували законопроєкт щодо припинення постачання газу з РФ



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube