Парламент Швейцарії вимагає від уряду країни прийняти окрему стратегію України


08:3120.04.2024

Велика палата швейцарського парламенту, Національна рада, має намір уточнити власні пріоритети у сфері політики безпеки та миротворчості.

Переглядаючи план своєї законодавчої роботи на період з 2023 по 2027 рік, депутати запропонували Федеральній раді країни (уряду) розробити та прийняти окрему стратегію щодо України.

Про це пише SWI, передає Інше ТВ.

У середу 17 квітня 2024 року палата схвалила відповідне рішення свого курируючого парламентського Комітету з планування законодавчої діяльності (Legislaturplanungskommission). Національна рада запропонувала Кабміну прийняти, на додаток до запланованого рішення уряду щодо характеру та масштабу внеску Швейцарії у відновлення України, окрему стратегію щодо України, яка б охоплювала період з 2024 по 2027 рік.

У зв’язку з війною в Україні велика палата також вирішила, що необхідно ухвалити резолюцію про характер та перспективи продовження дії особливого міграційного «захисного» статусу S та про паралельне продовження зусиль у галузі вдосконалення заходів щодо соціальної та трудової інтеграції українських біженців. Проти всіх цих заходів виступала лише правоконсервативна Швейцарська народна партія (SVP), проте підтримки у парламенті вона не знайшла.

В галузі міграційної політики велика палата парламенту висловилася за укладання подальших міграційних угод, у тому числі угод про реадмісію, з країнами, представники яких найчастіше просять притулку у Швейцарії. Крім того, Федеральна рада повинна буде за дорученням парламенту зайнятися питаннями реалізації положень Шенгена/Дубліна відповідно до нових ключових елементів пакету заходів ЄС у сфері міграції та надання притулку.

Як окрему мету у законодавчому плануванні Національна рада закріпила питання, пов’язані з фінансуванням Збройних сил та системи цивільної оборони. Вона закликає внести такі корективи до моделі проходження громадянами країни дійсної військової служби за закликом та/або на професійній основі, щоб не допускати кадрового дефіциту на найважливіших посадах. Крім того, Федеральна рада повинна буде в рамках проекту Nationaler Polizeilicher Datenaustausch/Polap забезпечити вдосконалення процесу обміну оперативно-слідчими даними між кантональними поліцейськими відомствами.

Пропозиція депутатів від партії «Зелених Лібералів» (Grünliberale/GLP) – доручити Федеральній раді приділяти більше уваги здоров’ю швейцарської демократії – більшості голосів не отримала. З цією метою партія пропонувала доручити Кабміну підготувати доповідь про боротьбу з політичною поляризацією, а також розробити стратегію протидії популізму та вдосконаленню співробітництва бізнесу та громадянського суспільства.

Як повідомляло Інше ТВ, Стали відомі дати Глобального саміту миру, який пройде в Швейцарії



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube