В Інституті нацпам’яті заявили, що Булгаков – символ імперської політики росії


20:4503.04.2024

Фахівці Українського інституту національної пам’яті визнали Михайла Булгакова символом російської імперської політики, а його публічні пам’ятники пропагандою імперської політики рф. Про це пише УНН з посиланням на Фаховий висновок Українського інституту національної пам’яті.

Так, комісія вважає, що Булгаков, попри те, що жив у Києві, зневажав українців та українську культуру, ненавидів українське прагнення до незалежності та негативно відгукувався про становлення Української держави та її очільників.

Тенденційність Михайла Булгакова виразна – ідеологічні акценти його прози свідчать про упередженість автора до українського світу. З позицій російської манії величі та обстоюючи єдину неподільну імперію, він у творах не подає жодного позитивного персонажа-українця, пародіює чи глузливо перекручує українську мову, глузує з української автокефальної церкви, заперечує саме існування української нації – вказують в Інституті нацпам’яті.

Окрім того, фахівці наголошують, що антигуманний дискурс оповідання “Я убил” (1926) повністю резонує з наративами нинішніх кремлівських пропагандистів Дугіна, Соловйова, Скабєєвої та є прототекстом сьогоднішніх закликів до нищення українців.

Неприховано зневажливим є ставлення Булгакова загалом до всіх українців, навіть до тих, яким він був зобов’язаний своїм улаштованим побутом. Він також дискредитує і кобзарську традицію.

Отже, Михайло Булгаков упереджено й виразно негативно ставився до всього українського (…). Присвоєння його імені географічним об’єктам, назвам юридичних осіб, об’єктам топонімії, а також встановлення на його честь пам’ятників та пам’ятних знаків в Україні було втіленням русифікації – складової російської імперської політики.(…)
З огляду на викладене вище, об’єкти присвячені російському письменнику Булгакову містять символіку російської імперської політики, а подальше використання імені М. А. Булгакова у назвах географічних об’єктів та юридичних осіб, перебування у публічному просторі встановлених на його честь пам’ятників, пам’ятних знаків є пропагандою російської імперської політики. – заявили у Інституті нацпам’яті.

Читайте: Музей Булгакова в Києві можуть позбавити статусу пам’ятки національного значення



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube