Експерти МАГАТЕ зафіксували, що російські окупанти стріляють артилерією з території ЗАЕС


06:0529.03.2024

Експерти Міжнародного агентства з атомної енергії зафіксували звуки пострілів з території захопленої російськими окупантами Запорізької АЕС. Зафіксовані звуки пострілів були як зі стрілецької зброї, так і з артилерії.

Про це йдеться в оновленому звіті МАГАТЕ щодо ситуації в Україні. В документі сказано про “вибухи щодня протягом останнього тижня на різних відстанях від станції”, пише OBOZ.UA.

“Ми знову переконалися минулого тижня, ядерна безпека та захист в Україні залишаються надзвичайно вразливими. На ЗАЕС, найбільшій в Європі атомній електростанції експерти МАГАТЕ протягом останнього тижня щодня чують вибухи. За словами експертів, кілька разів звуки виходили зі станції, імовірно, від артилерійського вогню. В ніч на 22 березня та вчора було чутно вогонь зі стрілецької зброї неподалік. Крім того, вчора на місці спрацювала сигналізація про авіаційний наліт”, – розповів голова МАГАТЕ Рафаель Гроссі.

Незважаючи на це, “команда МАГАТЕ під час огляду не помітила жодних проблем, пов’язаних з ядерною безпекою”. Проте, Гроссі зауважує, що “досі не забезпечено своєчасний та належний доступ для експертів МАГАТЕ до всіх зон, важливих для ядерної безпеки”.

Хоча моніторів МАГАТЕ досі не пустили до турбінних залів ЗАЕС, вони бачили повідомлення в соціальних мережах і зображення військ і техніки” в зазначених приміщеннях.

Як повідомляло Інше ТВ, Через масовану ракетну атаку 22 березня ЗАЕС вчергове на межі блекауту.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube