Вчені попередили про “серйозне збурення магнітного поля Землі”. Про що це


09:4725.03.2024

У неділю, 24 березня, Центр прогнозування космічної погоди NOAA повідомив, що на Землю насувається потужна геомагнітна буря. Серед наслідків: північне сяйво, можливий вплив на системи зв’язку, GPS та електроенергію.

Про це повідомляє The Hill і Еспресо.

За даними NOAA, геомагнітна буря триватиме протягом понеділка, оскільки викид корональної маси (КВМ) наближався до Землі. У неділю шторм досягнув “важких” умов G4. Дослідники зазначають, що буря такого масштабу є “серйозним збуренням магнітного поля Землі”.

За словами докторки Делорес Кніпп, професорки факультету аерокосмічних інженерних наук імені Енн і Г. Дж, коли спостерігається велика сонячна активність, Центр прогнозування космічної погоди отримує сигнал тривоги. Це попереджає про можливий вплив на системи зв’язку, GPS та електроенергію. 

Як зазначили у виданні, шторм G1 може мати незначний вплив на електромережу, роботу супутників і мігруючих тварин. Набагато сильніший шторм може вивести з ладу супутники, комунікації та електромережі.

“Громадськості не слід очікувати негативних наслідків і не потрібно вживати ніяких заходів, але вони повинні бути належним чином поінформовані про розвиток шторму”, – йдеться в повідомленні Центру прогнозування космічної погоди.

Довідково: корональний викид маси (КВМ) – це вибух плазми та магнітного матеріалу на Сонці, який може досягти Землі всього за 15-18 годин, пояснює NOAA. КВМ можуть створювати струми в магнітних полях Землі, які спрямовують частинки до Північного і Південного полюсів. Коли ці частинки взаємодіють з киснем і азотом, вони можуть створювати північне сяйво.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube