В Україну вдалося повернути з ТОТ ще три сім’ї разом з дітьми (ФОТО)


07:3919.03.2024

На підконтрольну Україні територію приїхали родини з Запорізької та Донецької областей. 18 березня їх зустріли у Центрі захисту прав дитини.

Про це повідомив Уповноважений Верховної ради з прав людини Дмитро Лубінець, передає Інше ТВ.

Він розповів про сім’ї, яким вдалося допомогти виїхати:

«Одна сім’я разом із трирічним малюком мешкала у Енергодарі, батьки працювали на ЗАЕС, а коли відмовилися співпрацювати із окупаційною владою, одразу відчули на собі «російську люб’язність»: обшуки, погрози, залякування, примус, фізичне насилля, затримання, допити… На щастя, сім’ї вдалося виїхати і нині вона в безпеці.

Інший випадок — мама із 8-річним сином переховувалися у дідуся й бабусі. Дитина навчалася онлайн в українській школі, однак одного разу в будинок із обшуком прийшли росіяни. На щастя, у кімнату, де школяр займався і мав розкладені книжки українською мовою, росіяни не зайшли. Нині дитина в Україні і зможе здобувати освіту рідною мовою не ховаючись.

А от 9-річний хлопчик із Донеччини змушений був вивчатися російською. Однак за власним бажанням онлайн навчався в українській школі. Мамі школяра примусово пропонували відправити дитини «на відпочинок» у Татарстан. Однак жінка постійно писала відмови, адже знала про випадки, коли діти не поверталися з подібних «відпочинків». На щастя, ця сім’я нині також на підконтрольній Україні території».

Із родинами вже поспілкувалися правоохоронні органи для того, щоб встановити, які злочини вчиняли окупанти. Також усім повернутим запропонували безкоштовну психологічну та медичну допомогу, додав Лубінець.

Як повідомляло Інше ТВ, До Міжнародної коаліції за повернення українських дітей приєдналися 33 країни



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube