Чехи зібрали на дрони «Немезида» для України вже понад 5,5 млн євро


08:0209.03.2024

У ході збору коштів на придбання дронів для ЗСУ чехи зібрали понад 141 млн. крон (5,5 млн. євро).

На зібрані гроші було виготовлено близько 4000 дронів, частина з яких уже використовується в Україні.

Про це повідомили 8 березня на пресконференції засновники «Групи D», яка організує збір, інформує «Радіо Прага».

На наступному етапі активісти планують провести переговори з партнерами за кордоном та хочуть розширити співпрацю з Чеською Армією, наприклад, у військових училищах.

За словами Яна Веверки, співзасновника «Групи D», первинною метою проекту «Дрони Немезида» (Drony Nemesis) було зібрати 100 млн крон, що, за його словами, забезпечить приблизно 10 000 БПЛА.

«Зараз ціль полягає вже не в тому, щоб поставити Україні десять тисяч, а десятки тисяч дронів», – уточнив актор Ондржей Ветхі, який бере участь в організації збору коштів. За словами іншого організатора, Мілана Микулецького, перше завдання асоціації – допомогти Україні, а друге – підготувати до можливих загроз Чехію. Так, асоціація вивчає можливості чеської оборонної промисловості, і, за словами Микулецького, всі компоненти дронів можуть проводитись у Чехії.

Начальник Генштабу, почесний голова «Групи D» Карел Ржегка повідомив, що проект працює на двох рівнях: окрім допомоги Україні, для Чеської армії буде корисно придбати ноу-хау з використання дронів. Отакар Фолтина з військової канцелярії президента республіки підкреслив, що для чеської армії важлива інформація про використання та адаптацію дронів залежно від ситуації на полі бою.

За словами Микулецького, обсяги виробництва дронів поступово нарощуються. Один БПЛА коштуватиме в середньому 10 000 крон, проте кінцева ціна залежить від конкретної специфікації, пояснив він.

Як повідомляло Інше ТВ, «Вибуховий подарунок для Путіна»: ЗСУ отримали з Чехії 10 тонн пластикової вибухівки



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube