У Швейцарії на референдумі проголосували за додаткову, 13-у пенсію. Але майже 42% були проти


13:5504.03.2024

Громадяни Швейцарії на референдумі підтримали запровадження додаткової “13-ї пенсії”.

За це проголосували 58,2% громадян Швейцарії, повідомляє Reuters.

Швейцарія рішуче проголосувала за підвищення пенсійних виплат для літніх людей на референдумі в неділю, оскільки занепокоєння щодо вартості життя і підтримка сильнішої системи соціального захисту взяли гору над питаннями про те, як це можна собі дозволити.
Попередні офіційні результати, опубліковані урядом, показали, що понад 58% виборців підтримали додаткову пенсію, 13-ту щомісячну виплату на рік, і менше 42% висловилися проти, що є більш переконливою перемогою, ніж передбачали остаточні опитування.

Цей захід, який просували Федерація профспілок Швейцарії та лівоцентристські партії, також потребував підтримки більшості з 26 швейцарських кантонів, щоб бути прийнятим. Більшість з них підтримали його, причому опозиція була найсильнішою в кантонах з низьким рівнем оподаткування.
“Цей крок є дійсно величезною віхою з точки зору перспективи створення профспілки”, – сказав в інтерв’ю SRF Лукас Голдер з соціологічної компанії gfs.bern.
Уряд, бізнес-лобі та парламент, який наразі схиляється до правих поглядів, відкинули цю пропозицію як фінансово необґрунтовану. Швейцарські виборці в минулому обережно ставилися до підтримки заходів, які вважаються ризикованими для бізнесу.

Голосування щодо пенсій контрастує з референдумами останніх десятиліть, на яких Швейцарія однозначно відкидала пропозиції щодо скорочення робочого тижня і надання людям більшої кількості відпусток.

Занепокоєння щодо вартості життя широко поширене в заможній країні. Цюріх, найбільша агломерація Швейцарії, розділив з Сінгапуром звання найдорожчого міста світу в дослідженні, опублікованому в листопаді аналітичним відділом журналу “Економіст”.
Мері, 65-річна виборець Цюріха, каже, що збільшення пенсійних виплат має сенс.
“Я вже на пенсії і, очевидно, хотіла б мати трохи більше”, – сказала вона, відмовившись назвати своє повне ім’я. “Це дозволить мені передати щось моїм онукам”.

Наразі незрозуміло, як буде фінансуватися підвищення пенсій, яке має набути чинності з 2026 року. Опоненти кажуть, що це може спричинити підвищення податків або скорочення витрат і ляже тягарем на плечі молодих швейцарців.

Мінімальна пенсія за віком та у зв’язку з втратою годувальника (AHV) у Швейцарії становить 1 225 швейцарських франків (1 393 долари США) на місяць, а максимальна – 2 450 франків. Для подружніх пар вона обмежена 3 675 франками.
Швейцарці також голосували за ініціативу підвищення встановленого законом пенсійного віку, яка була впевнено провалена.
Виборці в Цюріху також схвалили місцеву пропозицію щодо розширення злітно-посадкових смуг у міському аеропорту, найбільш завантаженому в Швейцарії.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube