Весняне випадіння волосся – чого йому не вистачає, і як зупинити


23:0003.03.2024

Є кілька науково обґрунтованих змін у способі життя, які ви можете спробувати, щоб допомогти вашому поріділому волоссю відрости, пише Health.

Щоб відновити поріділе волосся, потрібно дбайливо ставитися до нього, зменшити стрес і збільшити споживання заліза та білків.

Вам може здаватися, що ви єдина людина, яка стикається з цим, але дивовижна правда полягає в тому, що випадіння волосся дуже поширене як серед жінок, так і серед чоловіків.

В середньому шкіра голови налічує близько 100 000 волосків. В нормі люди втрачають близько 100 волосин на день. Деякі люди втрачають більше волосся або помічають, що волосся стає рідшим, особливо з віком.

Андрогенна алопеція – один з найпоширеніших типів випадіння волосся, на який страждають близько 30 мільйонів жінок і 50 мільйонів чоловіків у Сполучених Штатах.

Дослідники не зовсім чітко уявляють, що спричиняє облисіння. Генетика та гормональні зміни є одними з найбільш вірогідних факторів. Андрогени, або чоловічі статеві гормони, допомагають контролювати ріст волосся у чоловіків і жінок. Занадто велика кількість андрогенів може скоротити період росту волосся, що призводить до появи короткого і тонкого волосся. Люди з синдромом полікістозних яєчників (СПКЯ), гормональним дисбалансом, який спричиняє підвищений рівень андрогенів, можуть мати вищий ризик втрати волосся, ніж інші.

Все, що потрібно знати про облисіння

Деякі фактори ризику випадіння волосся, такі як гени, неможливо контролювати. Натомість деякі зміни у способі життя можуть затримати або захистити від випадіння волосся. Ось кілька науково обґрунтованих змін у способі життя, які ви можете спробувати, щоб допомогти вашому рідшаючому волоссю відрости.

Зменшити стрес
Ваш емоційний та фізичний стан може впливати на волосся. Телогенове випадіння – це втрата волосся, яка часто відбувається через емоційний та фізичний стрес. Ви можете легко вирвати жменьку волосся, просто розчісуючи його, проводячи по ньому руками або миючи шампунем.

Телогеновий ефлювій зазвичай зникає протягом шести-восьми місяців, але може повернутися. Навчитися керувати своїм емоційним стресом може допомогти зменшити цей тип випадіння і порідіння волосся.

Існує кілька способів контролювати та зменшувати емоційний стрес, зокрема:

робити те, що вам подобається (наприклад, слухати музику, читати книги та спілкуватися з друзями);
збалансоване, здорове харчування;
достатня кількість сну;
позитивний погляд на проблеми, які зазвичай викликають у вас стрес;
залишатися фізично активними.
Фізичні стресори, які можуть призвести до випадіння та порідіння волосся, включають певні ліки, пологи, променеву терапію та деякі інфекції. Впоратися з фізичним стресом може бути складно. Зазвичай випадіння волосся припиняється, як тільки фізичний стресовий фактор зникає (наприклад, після завершення променевої терапії). Втрата волосся після пологів може тривати від шести місяців до двох років.

Змініть раціон харчування
Нестача певних поживних речовин у вашому раціоні може спричинити втрату волосся. Наприклад, випадіння волосся є поширеним симптомом залізодефіцитної анемії. У вас може розвинутися залізодефіцитна анемія, якщо ви не вживаєте достатню кількість заліза у своєму раціоні.

Джерела заліза, які ви можете додати до свого раціону, включають:

Крупа, збагачена залізом;
сушені боби;
сухофрукти (наприклад, абрикоси, чорнослив та родзинки);
яйця;

нежирне червоне м’ясо;
печінка;
устриці;
лосось;
цільнозернові продукти.

Вітамін С покращує всмоктування заліза. Спробуйте їсти продукти, багаті на залізо, разом із цитрусовими, картоплею, полуницею та помідорами.

Дослідження показали, що низький рівень споживання білка може збільшити ризик випадіння волосся. Спробуйте додати до свого раціону продукти, багаті на білок, такі як боби, м’ясо, риба і тофу. Нежирні молочні продукти – ще одне джерело білка.

Порадьтеся з лікарем, перш ніж починати приймати нові мінеральні або вітамінні добавки. Він може зробити аналіз крові, щоб визначити, яких поживних речовин вам не вистачає.

Подумайте про біологічно активні добавки

Натуральна добавка, призначена для прискорення росту волосся, може допомогти. Наприклад, добавки біотину і фолієвої кислоти є поширеними засобами для лікування випадіння волосся. Навіть полівітаміни можуть посилити ріст волосся, як розповів Джошуа Цейхнер, доктор медичних наук, директор косметичних і клінічних досліджень у дерматології в лікарні Маунт-Сінай.

Зверніть увагу: немає достатньо доказів, які б підтверджували ефективність цих добавок для росту волосся. Перш ніж починати приймати нову добавку, проконсультуйтеся з лікарем. Управління з контролю за продуктами і ліками не перевіряє ефективність добавок до того, як вони з’являються на ринку.1

Використовуйте місцеве лікування
Ви можете проконсультуватися з лікарем щодо початку застосування міноксидилу, місцевого засобу для лікування випадіння волосся.

“Місцевий міноксидил є золотим стандартом лікування, – каже д-р Цейхнер. “Він допомагає подовжити активну фазу росту волосся і сприяє здоровій доставці кисню та поживних речовин до волосяного фолікула”.

Ваша шкіра може стати чутливою до сонячних променів після початку застосування міноксидилу. Уникайте непотрібного тривалого перебування на сонці та носіть головний убір, сонцезахисний крем і сонцезахисні окуляри, якщо ви перебуваєте на відкритому повітрі.

Спробуйте ефірні олії
Дослідження показали, що ефірні олії є природним, недорогим альтернативним засобом для росту волосся. В огляді, опублікованому в 2021 році, зазначалося, що втирання олії гарбузового насіння, розмарину або чайного дерева в шкіру голови перед сном може стимулювати ріст волосся.

Проте докази суперечливі, і незрозуміло, наскільки безпечними є ефірні олії. Порадьтеся з лікарем, перш ніж використовувати ефірні олії для шкіри голови.

Будьте обережні зі своїм волоссям
Ви можете легко пошкодити і без того крихке волосся, якщо будете тягнути за нього або використовувати агресивні хімічні засоби. Якщо воно випадає або стоншується, вам потрібно поводитися з ним дбайливо.

Ось кілька способів змінити свій догляд за волоссям, щоб захистити його від випадіння:

Наносьте кондиціонер після миття голови, щоб захистити волосся від ламкості та посічених кінчиків.
Уникайте тугого затягування волосся в пучок, коси, косички, косички або хвіст. Такі зачіски можуть спричинити тракційну алопецію – тип випадіння волосся, який може призвести до незворотних ушкоджень.
Не натягуйте і не накручуйте волосся на пальці.
Акуратно розчісуйте волосся, коли це необхідно. Занадто сильне розчісування волосся тягне його за собою, що погіршує випадіння.
Шукайте м’який шампунь. Деякі шампуні розроблені спеціально для лікування випадіння волосся.
Після миття голови використовуйте ополіскувач або кондиціонер для волосся після шампуню і кондиціонера.

Обмежте знебарвлення або фарбування волосся
Занадто часте фарбування волосся пошкоджує його і може погіршити випадіння. Уникайте освітлення волосся, оскільки при знебарвленні зазвичай використовується багато перекису, який пошкоджує волосся. Замість цього обирайте фарбу, близьку до вашого природного відтінку.

Вибілювання волосся робить його більш чутливим до сонця, ніж зазвичай, що призводить до ламкості, сухості та ослаблення волосся. Подумайте про те, щоб носити крислатий капелюх, якщо ви знебарвлюєте волосся.

Уникайте надмірної термічної укладки
Як і відбілювач та фарба, тепло пошкоджує і без того крихке волосся і може посилити його випадіння. Уникайте сушіння волосся феном. Замість цього дайте волоссю висохнути природним шляхом або оберніть його рушником з мікрофібри, щоб воно ввібрало воду.

Деякі інструменти для волосся можуть завдати волоссю непотрібної теплової шкоди. Подумайте про використання плойок та випрямлячів для волосся лише для особливих подій, наприклад, для співбесіди при прийомі на роботу.

Лікуйте лупу
Лупа зазвичай вражає шкіру голови, спричиняючи відшарування невеликих шматочків сухої шкіри.14 Лупа безпосередньо не спричиняє випадіння волосся, але вона може викликати свербіж шкіри голови, що погіршує випадіння волосся.

“Коли лущення накопичується, або якщо шкіра голови свербить і чухається, запалення може призвести до надмірного випадіння волосся”, – розповіла виданню Health доктор медичних наук Франческа Фуско, асистент клінічного професора дерматології в Школі медицини Ікана на горі Синай.

Уникнення поширених факторів, що провокують появу лупи, таких як холодна погода і стрес, може допомогти зменшити свербіж. Деякі шампуні призначені для лікування лупи. Ви можете придбати їх без рецепта в багатьох магазинах.

Медикаментозне лікування поріділого волосся
Лікар може призначити медикаментозне лікування після того, як діагностує причину випадіння волосся. Він може поставити вам запитання про втрату волосся і провести аналізи, такі як аналіз крові або зразок волосся, щоб з’ясувати причину.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube