Сьогодні – День глінтвейну. Свіжий погляд на напій з білим вином


16:1303.03.2024

3 березня світ відзначає одне з найтепліших винних свят – День глінтвейну. Цією подією вайнловери всього світу вшановують давню традицію приготування та споживання ароматного гарячого вина, яке зігріває душу та тіло в холодні дні.

Перші згадки про теплий винний напій сягають періоду Стародавнього Єгипту, коли його вживали як ліки. Однак саме у середньовічній Європі він став невід’ємною частиною зимових святкувань. Назва глінтвейн походить від німецького Glühwein, що означає “гаряче вино”. У різних країнах він відомий під іншими назвами, у франкомовних – vin chaud, у Великобританії його називають mulled wine, а в Італії – vin brulé, пишуть УН.

Традиційно глінтвейн готують на основі червоного вина, яке мʼяко нагрівають разом із спеціями (кориця, гвоздика, мускатний горіх, зірчастий аніс). Важливо, щоб спеції не були меленими, інакше вони розчиняться і глінтвейн вийде мутним. Для ще більшого аромату можна додати цитрусові, мед, кленовий сироп.  

Для глінтвейну найкраще підходять середньотілі сухі вина, наприклад, Гренаш, Мерло або Зінфандель. Щоб алкоголь не випарувався, гріти вино слід дуже помірно і не давати йому закипіти.

Цікавою альтернативою червоному буде глінтвейн з білого вина. Цей легкий ароматний напій прекрасно перегукується з початком весни. Принцип такий же. Урізноманітнити білий глінтвейн можна чаркою бренді чи коньяку (пляшка вина/50 г міцного напою).

Тим, хто віддає перевагу безалкогольним напоям, не варто засмучуватися. Виберіть для свого глінтвейну безалкогольне вино.

Нагадаємо, у Флоренції з’явиться перший у світі аеропорт із виноградником на даху



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube