У Норвегії мор на лососевих фермах – в минулому році загинуло 12,7 млн. риб


12:1927.02.2024

У січні на одному з норвезьких заводів, де вирощують лососів, померли 180 тисяч риб. Норвезьке управління безпеки харчових продуктів викликало до себе керівництво підприємства.

Про це пише норвезький мовник NRK, передає Громадське.

Лососі через нез’ясовані до кінця причини масово помирають на заводі норвезької харчової компанії Mowi. У червні 2023 року NRK повідомляв про смерть кожного третього лосося на деяких підприємствах Mowi в центральній Норвегії. Йдеться про лососів, вирощених у 2020 та 2021 роках.

Проте показники смертності лососів на підприємствах компанії не змінилися з тих часів, заявив керівник відділу Норвезького управління безпеки харчових продуктів Джон Фалч.

«Ми були змушені викликати топменеджмент компанії. Саме вони повинні нести відповідальність. Ми не задоволені заходами, які були реалізовані після попереднього аудиту», — зазначив Фалч.

NRK пише, що отримали доступ до презентації, яка була представлена ​​на зустрічі з найбільшим у світі виробником атлантичного лосося.

Згідно з даними з презентації, у 2023 році на підприємствах у центральній Норвегії загинули загалом 12,7 мільйона лососів, з них 4,9 млн — на заводах Mowi.

Згідно з даними NRK, на одному з об’єктів компанії за один місяць загинуло понад 180 тисяч риб. Ціна лосося у вересні 2023 року становила близько 75 норвезьких крон (6,57 євро) за кілограм. Тобто лише цей випадок спричинив збитки у розмірі 40 мільйонів норвезьких крон (близько 350 тисяч євро)

Регіональний директор Mowi Асгейр Хасунд каже, що в компанії, «звичайно, не задоволені цим». Він пояснює смертність тим, що в Норвегії було пізнє літо та рання осінь з високою температурою моря. За його словами, «ситуацію ускладнили» спалах вошей і складні захворювання зябер.

Нагадаємо також: Річки мають текти. Чому науковці проти відновлення Каховського водосховища



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube