Армія США скасувала розробку вертольотів, щоб зосередитись на дронах “за українським зразком”


07:0417.02.2024

Військові США вирішили згорнути велику програму бойових вертольотів, визнавши її застарілою за всіма ознаками. Попри вже витрачені мільярди доларів, армія вважає, що набагато важливіше зараз зосередитися на безпілотниках, використання яких росте в геометричній прогресії, пише 24.

Армія оголосила, що наприкінці поточного фінансового року припиняє свою програму Future Attack and Reconnaissance Aircraft Program (FARA), після того, як вже витратила 2 мільярди доларів. Вона перенаправить кошти на інші проєкти, зокрема програми безпілотників, які за останні два роки опинилися в центрі уваги представників оборонних відомств по всьому світу. Головною причиною такої популярності є їхня роль у війні, яка триває в Україні.

Очевидно, що армія США та інші збройні сили роками використовували великі БПЛА промислового виробництва, такі як Predator, для розвідки, спостереження та нападу. Але несподіване й напрочуд успішне перепрофілювання Україною менших дронів для боротьби з російськими окупантами привернуло увагу й активізувало уяву оборонних відомств по всьому світу, – пише журналіст Брюс Крамлі.

Начальник штабу армії США генерал Ренді Джордж прямо вказує на зв’язок між припиненням розробки FARA та бажанням розширити роботу в сфері безпілотників. “Ми вчимося на полі бою — особливо в Україні, — що повітряна розвідка докорінно змінилася. Датчики і зброя, встановлені на різноманітних безпілотних системах і в космосі, є більш повсюдними, дальнобійними і недорогими, ніж будь-коли раніше. Я впевнений, що сухопутні війська можуть виконувати завдання Об’єднаних сил як на пріоритетному театрі бойових дій, так і в усьому світі, прискорюючи інновації, закупівлі і розгортання сучасних безпілотних авіаційних систем, в тому числі майбутньої тактичної безпілотної авіаційної системи, системи Launched Effects і комерційних малих (безпілотних) авіаційних систем”, – каже генерал.

Хоча великі дрони, на кшталт Bayraktar і Shaheed зробили свій відчутний внесок для України та окупантів, експерти зазначають, що “правила гри змінили менші, перепрофільовані комерційні БПЛА, саморобні штурмовики з видом від першої особи або спеціалізовані машини-камікадзе”, тобто FPV-дрони. Тож імовірно, цей напрямок стане для армії США одним із пріоритетів у майбутній роботі.

У серпні минулого року Пентагон оголосив про запуск програми Replicator, яка спиратиметься на серійно вироблені БПЛА меншого розміру у величезних роях, що витрачаються, для того, щоб знищувати озброєння Росії, Китаю, Північної Кореї та інших потенційних супротивників.

Читайте: Україні планують передати 1 млн.дронів – Столтенберг



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube