Природоохоронці: цієї осені лісівники висадили майже мільйон інвазійних дерев, найбільше – на Дніпропетровщині, Одещині та Миколаївщині


13:5522.01.2024

Як повідомляло Інше ТВ, в травні 2023 року Міндовкілля затвердило перелік чужорідних видів дерев, заборонених у відтворенні лісів, – що туди увійшло.

Однак Міндовкілля скасувало заборону на висадку інвазійних дерев прямо перед осінньою лісокультурною кампанією, і лісівники цим скористалися.

Про це повідомляє Українська природоохоронна група (UNGG), передає Інше ТВ.

«Восени 2023 р. ДП «Ліси України» висадило 945 000 інвазійних дерев. Від дій лісівників постраждали і Полтавщина, і Київщина, і навіть Закарпаття з Івано-Франківщиною. Найбільше ж дісталося південним областям – Дніпропетровській, Одеській та Миколаївській.

Як завжди, серед інвазійних дерев найбільшою популярністю у ДП «Ліси України» користувалися робінія (акація) та дуб червоний.

Усі висаджені інвазійні дерева зарахували до президентської програми «Зелена країна» (це той самий мільярд дерев Зеленського).

Рік тому міністр захисту довкілля Руслан Стрілець та комісар ЄС з питань довкілля домовилися об’єднати українську та європейську програму з висадки дерев, однак в Україні вперто не звертають увагу на те, що в ЄС саджати інвазійні дерева заборонено», – зокрема, йдеться в повідомленні UNGG.

Природоохоронці стверджують, що повертати заборону на висадку інвазійних дерев Міндовкілля вирішило максимально довгим шляхом – розробити методику, за якою тварини чи рослини можуть бути визнані інвазійними. А потім за цією методикою оцінювати дерева. В UNGG вважають, що можна діяти скоріше: по-перше, щодо більшості інвазійних дерев є науковий консенсус, а по-друге, можно доручити лісівникам не висаджувати інвазійні дерева.

«Тому найімовірніше, що цієї весни лісівники сплюндрують дику природу ще мільйоном нових чужинців. А може й більше», – підсумовують прирордоохоронці.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube