В Південній Кореї заборонили їсти собак – парламент прийняв закон (ФОТО)


14:1409.01.2024

Парламент Південної Кореї у вівторок, 9 січня, ухвалив законопроєкт, яким забороняється розведення та забій собак задля м’яса: тепер його має підписати президент Юн Сок Йоль

Про це пише CNN.

У вівторок парламент Південної Кореї ухвалив законопроект, що забороняє розведення та забій собак для споживання, поклавши край традиційній, але суперечливій практиці вживання в їжу собачого м’яса після багаторічних загальнонаціональних дебатів.

Законопроект отримав рідкісну двопартійну підтримку в розділеному політичному ландшафті Південної Кореї, підкреслюючи, як трансформувалося ставлення до вживання собак в їжу за останні кілька десятиліть під час швидкої індустріалізації країни.

Закон забороняє розповсюдження та продаж харчових продуктів, виготовлених або перероблених з використанням собачих інгредієнтів, згідно з рішенням відповідного комітету Національної Асамблеї.

Однак клієнти, які споживають собаче м’ясо або пов’язані з ним продукти, не підлягатимуть покаранню – це означає, що закон в основному буде спрямований на тих, хто працює в цій галузі, наприклад, на фермерів або продавців собак.

В Південній Кореї заборонили їсти собак - парламент прийняв закон (ФОТО) 1
В Південній Кореї заборонили їсти собак - парламент прийняв закон (ФОТО) 7

Згідно із законопроектом, будь-хто, хто вб’є собаку для їжі, може бути покараний до трьох років ув’язнення або оштрафований на суму до 30 мільйонів корейських вон (близько 23 000 доларів США). Той, хто розводить собак для вживання в їжу, або хто свідомо купує, перевозить, зберігає або продає їжу, виготовлену з собак, також загрожує менший штраф і тюремне ув’язнення.

В Південній Кореї заборонили їсти собак - парламент прийняв закон (ФОТО) 3
В Південній Кореї заборонили їсти собак - парламент прийняв закон (ФОТО) 8

Власники ферм, ресторанів собачого м’яса та інші працівники сфери торгівлі собаками матимуть трирічний пільговий період, щоб закрити або змінити свій бізнес, згідно з рішенням комітету. Місцеві органи влади будуть зобов’язані підтримувати цих власників бізнесу для “стабільного” переходу на інші види діяльності.

Законопроект тепер направлений на остаточне затвердження президенту Юн Сок Йолу. Він був запропонований як правлячою партією Юна, так і головною опозиційною партією, і отримав активну підтримку першої леді Кім Кон Хі, яка є власницею кількох собак і відвідала організацію із захисту тварин під час президентського державного візиту до Нідерландів у грудні.

Як і в деяких частинах В’єтнаму та південного Китаю, Південна Корея має давню історію споживання собачого м’яса. У Південній Кореї воно традиційно розглядалося як їжа, яка могла допомогти людям впоратися зі спекою влітку, а також було дешевим і легкодоступним джерелом білка в той час, коли рівень бідності був набагато вищим.

За даними Міністерства сільського господарства, продовольства та сільських справ, у Південній Кореї функціонує близько 1100 собачих ферм, які вирощують собак для харчових цілей, і на цих фермах вирощують близько півмільйона собак.

Але в останні десятиліття ця практика також піддавалася критиці, причому активісти із захисту прав тварин були в авангарді; міжнародні правозахисні групи, такі як Міжнародне гуманне товариство (HSI), працювали над порятунком собак з південнокорейських ферм і переселенням їх за кордон.

Кількість південнокорейців, які їдять собаче м’ясо, також різко скоротилася, оскільки власність домашніх тварин стала більш поширеною. Споживачі собачого м’яса тепер переважають серед людей старшого віку, тоді як молодші, більш урбанізовані південнокорейці, як правило, відмовляються від нього, що відображає подібні тенденції в інших частинах Азії.

В опитуванні, проведеному Gallup Korea у 2022 році, 64% респондентів висловилися проти вживання собачого м’яса – це помітне зростання порівняно з аналогічним опитуванням у 2015 році. Кількість респондентів, які їли собаче м’ясо протягом останнього року, також зменшилася з 27% у 2015 році до лише 8% у 2022 році.

За даними офіційної статистики, з 2005 по 2014 рік кількість ресторанів, де подають собачатину, в столиці Сеулі скоротилася на 40% через падіння попиту.

“Наше сприйняття споживання собачого м’яса та тварин загалом змінювалося протягом останніх десятиліть, – каже Лі Санг-Кюн, керівник кампанії за заборону собачого м’яса в HSI Корея.

“Колись воно було популярним, коли наші продовольчі ресурси (були) дефіцитними, наприклад, під час Корейської війни, але з розвитком економіки і ставлення людей до тварин та споживання їжі, вибору продуктів харчування змінюються, і я думаю, що зараз саме час рухатися в ногу з часом”.

В Південній Кореї заборонили їсти собак - парламент прийняв закон (ФОТО) 5
В Південній Кореї заборонили їсти собак - парламент прийняв закон (ФОТО) 9

Фермери, які вирощують собак, б’ються з поліцейськими під час акції протесту 30 листопада 2023 року в Сеулі, Південна Корея.

Але законопроєкт також зустрів шалений опір з боку фермерів собак і власників бізнесу, які стверджують, що він зруйнує їхні засоби до існування і традиції.

У листопаді десятки фермерів і заводчиків собак зібралися біля офісу президента в Сеулі на знак протесту проти законопроекту – багато з них принесли з собою вирощуваних ними собак у клітках, яких вони мали намір випустити на волю на місці події, повідомляє Reuters. Між фермерами та поліцією сталися сутички, деякі протестувальники були затримані.

Один з таких фермерів, Лі Кьонг Сіг, сказав агентству Reuters у листопаді минулого року: “Якщо мені доведеться закритися, з моїм фінансовим становищем я не знаю, що я можу зробити… Я займаюся цим вже 12 років, і це так несподівано”.

У листопадовому прес-релізі Корейська асоціація виробників собачого м’яса звинуватила уряд у тому, що він “погрожує розтоптати” галузь, а також у тому, що законопроект був запропонований “без жодного обговорення чи комунікації” зі споживачами або працівниками галузі.

“Ніхто не має права позбавляти 10 мільйонів (споживачів собачого м’яса) права на їжу і права на виживання 1 мільйона фермерів і робітників, які займаються розведенням собак”, – йдеться в прес-релізі.

Однак Лі, керівник HSI, був оптимістично налаштований щодо того, що пільговий період та заходи допомоги, передбачені законопроектом, допоможуть утримати собаківників на плаву.

“Виходячи з нашого досвіду спілкування з працівниками галузі в HSI, ми знали, що більшість фермерів та забійників собак хочуть залишити галузь, але не знають, як це зробити”, – сказав він.

“Але тепер, з прийняттям законопроекту, з компенсаційним пакетом (і) фінансовою підтримкою з боку уряду, я думаю, що це правильний час, щоб залишити галузь і для них”.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube