«Не заслужив?»: звільнений торік з полону оборонець Маріуполя до цих пір не отримав УБД


21:4405.01.2024

Прикордонник із позивним Смурф, який захищав Маріуполь та пройшов полон, заявив, що майже через рік після звільнення йому досі не дали посвідчення учасника бойових дій.

Про це він написав у себе в Instagram, передає «Громадське».

«До сьогодні мені не дали посвідчення учасника бойових дій. Чому? Сам не розумію. Щоб його видати, треба довідка про участь у бойових діях. Її не дають, тому що це треба розкривати бойовий журнал, який вели в Маріуполі. Без командира, який заповнював цей журнал, це не роблять. А командир у полоні», — написав прикордонник.

І додав, що довідка про перебування в полоні не вважається документом, який підтверджує участь у бойових діях.

«Провели службове розслідування щодо моїх поранень. Отримав акти поранень — і мені кажуть, що ці документи теж не вважаються підтвердженням про участь у бойових діях. Виходить, що не заслужив?» — зауважив Смурф.

«Зараз куди не подивишся — треба [статус] УБД. Безплатний проїзд, Відпочинок для військовослужбовців (…) І таких, як я, дуже багато, але всі мовчать… Тому прошу вашого розголосу, підтримки, або допомоги», — додав він.

Пост Смурфа нині недоступний в Instagram. “Ми “Громадське” звернулось до прикордонника по коментар. У мережі зберігся скриншот його публікації.

«Не заслужив?»: звільнений торік з полону оборонець Маріуполя до цих пір не отримав УБД 1
«Не заслужив?»: звільнений торік з полону оборонець Маріуполя до цих пір не отримав УБД 3

«Питання залишається не розв’язаним»

Адвокатка Дарʼя Панфілова, яка за меморандумом співпрацює з Координаційним штабом з питань поводження з військовополоненими, зауважила, що з такою самою проблемою стикнулись і захисники Маріуполя, і острова Зміїний, і оборонці ЧАЕС. Вона додала, що теж захищає військових, які були звільнені з полону.

«Ми неодноразово звертались до профільних міністерств (Мінветеранів, Міноборони, МВС) на зустрічах, але поки питання залишається не розвʼязаним», — зауважила адвокатка.

За її словами, необхідно пропрацювати алгоритм підтвердження участі оборонців у бойових/спеціальних завданнях для отримання відповідного статусу.

«Моя позиція — статус УБД має надаватися автоматично за зверненням оборонців, які повернулись з полону держави-агресора, на підставі прямої норми закону», — сказала Панфілова.

І наголосила, що від Мінветеранів, Міноборони та МВС потрібні спільні дії, які будуть направлені на підтримку змін та допомоги військовим, щоб отримати статус учасника бойових дій.

Як повідомляло Інше ТВ, 3 січня відбувся великий обмін: додому з російського полону повернулися 230 українців. Допомогли Емірати (ФОТО, ВІДЕО).



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube