Проєкт «Хочу жить» опублікував перших 200 імен російських військовополонених, яких відмовляється забирати росія


09:0027.12.2023

Проєкт «Хочу жить» опублікував перших 200 імен російських військовополонених, яких відмовляється забирати росія.

Про це йдеться в дописі на телеграм-каналі проекту «Хочу жить», передає Інше ТВ.

«Ми вперше відкрито публікуємо список російських військовополонених (“список 200”), яких Росія відмовилася повертати на батьківщину.

Україна знову йде на безпрецедентний крок і готова тепер уже на регулярній основі публікувати списки російських військовослужбовців, яких Росія протягом усього періоду повномасштабного вторгнення на територію України та ведення агресивної війни цинічно викреслювала зі списків на обмін та відмовлялася повертати.

Адже це реальні люди, на яких вдома чекають їхні дружини, діти та матері. Вони могли повернутися додому ще минулого року, або буквально в найкоротший час, і зустріти Новий рік у родинному колі. Однак для цього потрібно лише одне – згода російської сторони на проведення обміну», – зокрема, йдеться в дописі.

Також проект «Хочу жить» нагадує, що, не забираючи своїх солдатів із полону, військове командування армії РФ порушує власний армійський статут.

«Так, пункт 23 Статуту внутрішньої служби Збройних Сил РФ говорить, що “Командири (начальники) зобов’язані вживати заходів щодо звільнення зазначених військовослужбовців відповідно до норм міжнародного гуманітарного права”.

Про які заходи йдеться? Все дуже просто – взяти і нарешті провести обмін.

Нагадаємо, Україна неодноразово заявляла про готовність повернути додому російських військовополонених: закликаючи провести обмін “всіх на всіх”, пропонуючи репатріацію тяжко поранених військовополонених та повернення полонених багатодітних батьків, проте Росія завзято ігнорує ці ініціативи», – кажуть в проекті «Хочу жить».

Щоб прибрати всі інсинуації у питаннях проведення обмінів у майбутньому та показати реальну кількість російських військовослужбовців у полоні, списки російських військовополонених будуть публікуватись й надалі.

Як повідомляло Інше ТВ, уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що російська сторона блокує обміни військовополоненими, аби створити суспільну напругу всередині України



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube