589 українських церков залишили Московський патріархат від початку війни


09:0926.12.2023

Від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року до Православної церкви України (ПЦУ) перейшло 589 парафій, які раніше були в Українській православній церкві Московського патріархату (УПЦ МП).

Про це 25 грудня повідомив сервіс відкритих даних Opendatabot із посиланням на Єдиний державний реєстр.

“589 українських релігійних громад перейшли від патріархату країни-агресора до Православної церкви України від початку повномасштабного вторгнення. Найбільше релігійних установ змінили свій патріархат на Київщині (138), Хмельниччині (125) та Вінниччині (67)”, – ідеться в повідомленні.

Згідно з картою, яку опублікував Opendatabot, жодна парафія УПЦ МП не перейшла до ПЦУ в Харківській, Луганській, Донецькій, Запорізькій і Дніпропетровській областях.

589 українських церков залишили Московський патріархат від початку війни 1
589 українських церков залишили Московський патріархат від початку війни 5

Скріншот: opendatabot.ua

“Наразі 8193 церкви Української православної церкви Московського патріархату продовжують працювати у країні. […] Найбільше церков, пов’язаних із країною-агресором, зафіксовано на Донеччині – 683. Значна кількість релігійних установ УПЦ також залишилася на Вінниччині – 534. До антирейтингу потрапили Дніпропетровщина (527) і знову Хмельниччина – 506 релігійних установ”, – з’ясували в Opendatabot.

589 українських церков залишили Московський патріархат від початку війни 3
589 українських церков залишили Московський патріархат від початку війни 6

Скріншот: opendatabot.ua

Напередодні повномасштабного вторгнення РФ в Україні вступили в силу зміни до закону «Про свободу совісті та релігійні організації». Згідно з новими правилами, церкви та релігійні установи мали змінити свою назву в Єдиному державному реєстрі так, аби було зрозуміло, що організація належить до Московського патріархату. У протилежному випадку такі зміни вносяться примусово — й організація отримує примітку в ЄДР до своєї офіційної назви «РЕЛІГІЙНА ОРГАНІЗАЦІЯ НЕ ВКАЗАЛА ПРИНАЛЕЖНІСТЬ ДО РОСІЙСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ (МОСКОВСЬКОГО ПАТРІАРХАТУ)».

Нагадаємо, 19 жовтня Верховна Рада у першому читанні підтримала законопроєкт 8371 про заборону діяльності релігійних організацій, пов’язаних з державою-агресором.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube