Третина українських біженців в Швейцарії сподівається повернутись в Україну


19:4824.12.2023

Згідно з опитуванням, близько третини українських біженців у Швейцарії сподіваються одного разу повернутися на батьківщину.

Про це пише швейцарське видання SWI, передає Інше ТВ.

За даними опитування, проведеного Управлінням Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН), Державним секретаріатом Швейцарії з питань міграції (SEM) та Ipsos, більшість із них, 40%, не визначилися з цього питання.

Ще третина опитаних українців заявили, що не бажають повертатися до своєї країни. Основними перешкодами для повернення було названо проблеми безпеки та російську окупацію регіону, в якому вони мешкали, відсутність доступу до охорони здоров’я, а також відсутність роботи та можливостей отримання засобів до існування.

21% українців, які через війну залишили свою країну, на момент опитування вже знайшли роботу в Швейцарії. Однак нинішнє місце роботи половини з них не відповідає рівню їхньої попередньої роботи в Україні. Близько третини опитаних залишаються безробітними, а чверть заявили, що проходять навчання або професійну перепідготовку.

Для респондентів мовний бар’єр є найбільшою перешкодою для працевлашування. За ним слідує відсутність можливостей знайти роботу, яка б відповідала їхній кваліфікації, недостатня підготовка або неповне визнання кваліфікацій, отриманих в Україні.

Загалом 69% українських біженців у Швейцарії мають вищу освіту. Переважна більшість (79%) – це жінки та діти. Більшість із них прибули до Швейцарії незабаром після початку російського вторгнення – з лютого по квітень 2022 року.

Опитування проводили в період із 30 березня до 1 травня цього року за допомогою онлайн-анкети. Загалом було опитано 1125 осіб. За останніми даними Держсекретаріату з питань міграції (SEM), близько 66 100 осіб з України зі статусом захисту “S” все ще перебувають у Швейцарії. Назад в Україну повернулися понад 20 000 осіб.

Як повідомляло Інше ТВ, Чехія платититиме україньским біженцям, які захочуть повернутися на батьківщину



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube