Китайські спецслужби завербували підполковника з Тайваню – він мав за $15 млн. викрасти бойовий гелікоптер США (ФОТО)


18:1412.12.2023

Пілот із Тайваню хотів втекти до Китаю на американському важкому військово-транспортному вертольоті CH-47 Chinook. За його доставку на китайський авіаносець йому пообіцяли $15 мільйонів і безпечне вивезення родини з острова в разі конфлікту між Тайванем і Китаєм.

Про це пише тайваньська газета Taipei Times.

Вжито заходів для мінімізації збитків від китайського шпигунства, заявило в понеділок Міністерство національної оборони у відповідь на ймовірний план передачі гелікоптера Chinook Народно-визвольній армії Китаю.

Китайськомовний журнал CTWANT раніше в той же день повідомив, що до підполковника на прізвище Хсіє звернулися китайські офіцери з пропозицією евакуювати його сім’ю до Таїланду в разі виникнення конфлікту через протоку.

В обмін на це Хсіє попросили доставити вертоліт CH-47F Chinook на китайський авіаносець у Тайванській протоці, пише видання.

Китайські спецслужби завербували підполковника з Тайваню - він мав за $15 млн. викрасти бойовий гелікоптер США (ФОТО) 1
Китайські спецслужби завербували підполковника з Тайваню - він мав за $15 млн. викрасти бойовий гелікоптер США (ФОТО) 3

Спочатку той відмовився, але погодився після того, як йому також запропонували половину вартості гелікоптера в розмірі 15 мільйонів доларів США, пише видання.

У квітні слідчі викрили шпигунське угрупування і заарештували Хсіе та інших причетних до нього осіб, додає видання.

Раніше цього року Генеральна прокуратура оголосила, що розслідує справу підполковника 601-ї авіаційної бригади на прізвище Хсіє за ймовірну передачу оборонних секретів китайським шпигунам.

Відповідаючи на запитання про цю доповідь, міністр національної оборони Чіу Куо-ченг сказав журналістам, що спроби Пекіна переманити тайванців мають “значний вплив”.

За його словами, щоразу, коли такі випадки траплятимуться, військові надаватимуть інформацію і співпрацюватимуть з судами, одночасно здійснюючи контроль над збитками.

Речник міністерства окремо повідомив, що міністерство і органи національної безпеки вже провели внутрішнє розслідування і передали інформацію до судових органів.

Китай використовує різні методи шпигунства, але військові посилили свої заходи реагування, сказав він, додавши, що про більшість нещодавно викритих випадків повідомляли самі офіцери, і вони були своєчасно розслідувані.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube