«Атомні кошенята»: в Британії активісти звинуватили працівників ядерного об’єкту в «розведенні» радіоактивних котів


06:0610.12.2023

Група активістів під назвою Radiation Free Lakeland (RAFL) стверджує, що коти, які живуть на ядерному об’єкті Sellafield на узбережжі Камбрії, становлять небезпеку для жителів села Сіскейл, яке розташоване менш ніж за три милі.

Активісти запевняють, що експерти, начебто, виявили в фекаліях котів помітні сліди плутонію та цезію. На Sellafield такі звинувачення відкидають і запевняють, що бродячі тварини, яких місцеві жителі прозвали «атомними кошенятами», не становлять небезпеки для населення.

Про це пише MailOnline, передає Інше ТВ.

Станцію Sellafield давно прозвали «ядерною Нарнією» Великобританії. Цей об’єкт був важливим для Великобританії з моменту його будівництва під час гонки озброєнь холодної війни, також він був використаний для розробки ядерної зброї в 1947 році, виробництва плутонію. Окрім цього, тут побудували першу в світі повномасштабну комерційну атомну електростанцію Колдер-Холл, яка була введена в експлуатацію в 1956 році та припинила виробляти електроенергію в 2003 році.

Однак на цьому об’єкті у 1957 році була серйозна пожежа, токсичний дим поширився континентом, і це призвело до того, що все коров’яче молоко в радіусі 200 квадратних миль від місця було визнано радіоактивним. З тих пір на об’єкті підтримується постійна програма, спрямована на збереження об’єкта в безпеці, а також на утримання залишків токсичних відходів, і очікується, що об’єкт працюватиме щонайменше до 2130 року.

На обєкті працює 11 000 осіб, є власна залізниця, автомобільна мережа, служби прання звичайного та потенційно радіоактивного одягу, а також власна поліція з понад 80 собаками. У ньому майже 1000 будівель.

І, звісно, тут є коти. Точніше, колонія диких кішок, які живуть під великими паровими трубами на об’єкті. Коли колонія тварин розрослася до 100 особин, керівництво об’єкту, по-перше, заборонило персоналу підгодовувати тварин (за це передбачається дисциплінарна відповідальність), а по-друге, спробувала відловити і відправити кішок до притулків – щоб там їх соціалізували і знайшли їм домівки. Звісно, всіх відловити не вийшло. У 2019-2020 роках понад 70 котів з Sellafield були відправлені в притулки для соціалізації, а потім – в родини в Камбрії. Частину тварин забрали в свої домівки працівники об’єкту. Додамо, що після прибуття в притулки тварин перевірили на радіацію, і нічого виявлено не було.

Однак це не зняло соціальної напруги. Активісти RAFL продовжують стверджувати, що коти радіоактивні, а їх передають в родини, де є діти, а це, мовляв, небезпечно. Частина населення села Сіскейл також досі вірить, що коти можуть бути радіоактивними, хоча частина вважає це нісенітницями.

До того ж до цих пір кішки живуть на об’єкті, і, оскільки персоналу станції заборонено їх підгодовувати, ходять в село на пошуки їжі, і місцеві мешканці їх бачать.

Як повідомляло Інше ТВ, У Миколаєві хвора на сказ кішка покусала 4 людей. І взагалі кількість покусів тваринами, зокрема, хворими на сказ, різко побільшало



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube