Буває і так. У Британії сільські археологи-аматори знайшли втрачений палац Тюдорів в саду (ФОТО)


21:4409.12.2023

Коли п’ять років тому група археологів-аматорів вирушила на пошуки похованих залишків палацу Тюдорів у селі в Нортгемптонширі, вони знали, що шанси були проти них.

Що з цього вийшло, розповідає The Guardian, передає Інше ТВ.

“Багато хто з нас виріс у селі, і коли чуєш про цей втрачений палац, то дивуєшся, чи це міф, чи реальність. Тому ми просто хотіли знайти його, – сказав Кріс Клоуз, голова Товариства історичної пам’яті та збереження Колівестона (Chaps), яке цього року зробило відкриття палацу Колівестона в саду на задньому дворі одного з будинків. – Але ми – група аматорів. У нас не було ні грошей, ні досвіду, ні планів, ні художніх вражень, і від палацу нічого не залишилося. Це наївність і просто важка праця, яка привела нас до цього”.

У 80-90-х роках минулого століття були різні спроби знайти палац Колівестон, будинок матері Генріха VII, леді Маргарет Бофорт, але без переваг сучасних технологій жодна з них не увінчалася успіхом.

Палац був відомим у 15 столітті, і в ньому відбулася низка історичних подій. У 1503 році в палаці проходили передвесільні урочистості Маргарити Тюдор з Яковом IV Шотландським, а 16 і 17 жовтня 1541 року тут засідав Генріх VIII. До середини 17 століття він занепав, і до того часу, як у березні під час розкопок були відкриті стіни палацу, залишилося дуже мало доказів його існування.

“Деякі речі стали по-справжньому зрозумілими лише під час нашого проекту, – каже Клоуз. По мірі того, як ви проводите все більше і більше досліджень і починаєте відкопувати різні записи, ми зрозуміли, що звідси керували таємними радами Колівестона, що має величезне національне значення”.

Історики з Йоркського університету допомогли підтвердити висновки групи та ідентифікувати палац за деякими виявленими кам’яними ліпнинами, а також співпрацюватимуть з Chaps над подальшими розкопками, щоб ще більше розкрити структуру та зберегти її для майбутнього.

Команда Chaps, яка складається з понад 80 членів, від підлітків до людей у віці 70-80 років, вперше виклала свій план пошуку палацу в березні 2018 року, використовуючи “місцеві перекази та чутки”, щоб допомогти уточнити область пошуку. Вони провели геофізичні дослідження і використовували георадар, щоб визначити розташування стін палацу, а потім отримали дозвіл від власників будинків на проведення розкопок у садах.

“Ми зробили все це в найкоротші терміни, – сказав Клоуз. – Ми зробили проект вартістю 80-90 тисяч фунтів стерлінгів приблизно за 13 000 фунтів стерлінгів. Для нас, як для маленької спільноти, досягти цього без грошей, без досвіду, без планів, – це те, чим має пишатися все суспільство”.

Як повідомляло Інше ТВ, Скарби Криму – «скіфське золото» і інші цінності – повернулися до України з Нідерландів (ФОТО)



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube