ХАМАС звільнив 5 групу заручників. Хто в ній


21:5728.11.2023

Бойовики ХАМАС звільнив пʼяту групу ізраїльських заручників після 53 днів у полоні в секторі Гази, пише The Times of Israel.

П’ята група ізраїльських заручників була звільнена палестинським терористичним угрупуванням ХАМАС у вівторок після 53 днів у полоні в секторі Газа.

Початкове чотириденне перемир’я у війні Ізраїлю проти Хамасу, яке мало закінчитися, було продовжено на два дні, і ще дві групи заручників – приблизно по 10 викрадених – вийдуть на свободу у вівторок і середу.

Угода про припинення вогню, досягнута минулого тижня, передбачала звільнення 50 ізраїльських жінок і дітей, викрадених Хамасом під час наступу 7 жовтня, в результаті якого було вбито 1200 осіб, більшість з яких цивільні, і більше 240 були взяті в заручники. За перші чотири дні ХАМАС звільнив загалом 30 ізраїльських дітей і 20 ізраїльських жінок, 10 з яких були матерями звільнених дітей, а також ізраїльсько-російського чоловіка, звільненого як жест Москві, і 18 іноземців – 17 тайців і філіппінця – звільнених в рамках окремої угоди, укладеної за посередництва Ірану.

У відповідь Ізраїль звільнив 150 жінок і неповнолітніх палестинців, які відбували покарання в ізраїльських в’язницях за злочини проти безпеки.

Угода передбачає, що режим припинення вогню може бути продовжений ще на кілька днів – загалом до 10 днів, включно з першими чотирма, якщо ХАМАС звільнятиме щонайменше 10 додаткових заручників щодня, а Ізраїль звільнятиме більше ув’язнених із розрахунку три ув’язнених на кожного заручника.

У понеділок Ізраїль, Катар і США підтвердили, що тимчасове перемир’я було продовжено на два дні. Речник Ради національної безпеки США Джон Кірбі заявив, що ХАМАС погодився звільнити 20 заручників протягом цих двох днів, і що наразі тривають зусилля, спрямовані на подальше продовження перемир’я.

Ізраїльський уряд, зі свого боку, затвердив список з 50 жінок-ув’язнених, які можуть бути звільнені достроково в рамках продовження угоди про перемир’я, на додаток до раніше складеного списку з 300 ув’язнених. У короткій заяві канцелярії прем’єр-міністра йдеться про те, що уряд схвалив цей список, “якщо будуть звільнені додаткові ізраїльські заручники”.

Міністерство юстиції опублікувало список з 50 додаткових імен пізно ввечері в понеділок. До нього увійшов ікона палестинського протесту Ахед Тамімі, який був заарештований три тижні тому після того, як у соціальній мережі написав пост, спрямований проти поселенців на Західному березі річки Йордан: “Ми вб’ємо вас, а ви скажете, що те, що зробив з вами Гітлер, було жартом, ми будемо пити вашу кров і їсти ваші черепи”.

Звістка про продовження терміну утримання зміцнила надії родин приблизно 175 ізраїльтян та іноземців, які досі утримуються в Газі, в тому числі Кфіра Бібаса, наймолодшого заручника, якому було 9 місяців, коли його захопили разом з батьками і 4-річним братом з кібуцу Нір Оз.

У вівторок тітка дитини Офрі Бібас звернулася до журналістів із закликом якнайшвидше звільнити сім’ю: “Ми дуже хвилюємося за 10-місячну дитину, основним харчуванням якої є молочні суміші”.

У понеділок ЦАХАЛ заявив, що сім’я Бібас була передана Хамасом іншій палестинській терористичній групі в Газі, що розвіяло надії на їх звільнення під час нинішнього перемир’я.

Офрі Бібас сказала, що не має інформації про те, хто їх утримує, але назвала відмову звільнити їх психологічною війною.

“Це працює дуже добре, тому що останні чотири дні були справжнім кошмаром, – сказала вона. “Я сподіваюся, що вони не тримають їх як трофей”.

Джерела повідомили The Times of Israel у вівторок, що глава Моссаду Давид Барнеа втретє з початку війни відвідав Доху, де провів переговори з директором ЦРУ Біллом Бернсом і високопоставленими катарськими чиновниками, оскільки Доха виступає посередником між Ізраїлем і ХАМАСом.

Переговори зосереджені на забезпеченні безперешкодного звільнення ще 20 заручників і, можливо, продовження тимчасового перемир’я на кілька днів, щоб забезпечити звільнення всіх жінок і дітей.

Ізраїль вважає, що терористичні угруповання утримують до 83 жінок і 10 дітей, не враховуючи п’ятьох жінок-військовослужбовців, які не включені в поточну угоду, і вважає, що наступні два дні мають вирішальне значення для того, щоб змусити ХАМАС розширити угоду, включивши в неї всіх заручників.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube