За місяць – Різдво. Як реагують на нову дату українці (ВІДЕО)


21:0625.11.2023

Християни Православної церкви України цьогоріч вперше відзначатимуть Різдво 25 грудня, а не 7 січня. Також через перехід на новий церковний календар 1 вересня змінились й інші дати свят.

Про те, як ставляться українці до нової дати Різдва і чи готові святкувати його двічі, розповів священник ПЦУ Георгій Коваленко.

 Священник зазначив, що віряни більше прив’язані не до дати, а до самого свята, бо відзначають саму подію, а не який конкретний день. І попри поширену думку, що віряни є дуже консервативними, це виявилось не так.

“Більш консервативними у нас, напевно, під впливом “руського міра”, є віряни скоріше Московського патріархату. Для мене певною несподіванкою було як власне відчуття від переходу, так і те, що говорять наші реальні парафіяни. Тобто виявилося, що ми не прив’язані до календаря як цифри, а ми прив’язані до свята. І в принципі це відчуття свята воно не календарне, не в цифрах і датах, а саме в тому, що ми святкуємо”, – додав Коваленко.

Він зауважує, що торік видавалося, що люди будуть святкувати Різдво двічі – 25 грудня і 7 січня, але у більшості випадків люди відзначили Різдво у грудні, а після святкування Нового року життя пішло у звичайному режимі.

“Мені здається, що оці розмови про занадту консервативність парафіян трохи перебільшені. Звісно, в релігійному середовищі, як і в країні в цілому, є люди більш консервативні чи навіть фундаменталістське налаштовані віряни, але ПЦУ все ж таки невід’ємна частина народу і вона живе в одному ритмі з усім суспільством. І в цьому відмінність української церкви від церкви московської”, – наголосив він.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube